Ga naar de inhoud
Raketten en 108 tanks

Wapendeal van 2 miljard tussen VS en Taiwan, tegen de wens van China

Tanks van het type 'Abrams'. De Amerikanen verkopen er 108 stuks Beeld © EPA

Een grote wapendeal tussen de VS en Taiwan lijkt er te komen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ingestemd met de verkoop van antitankraketten en 108 tanks aan Taiwan. Het materieel is meer dan 2 miljard dollar waard.

Volgens het ministerie moeten de wapens Taiwan helpen om 'huidige en toekomstige bedreigingen in de regio' tegen te gaan. Het Amerikaanse congres is op de hoogte gebracht en kan de deal nog blokkeren.

Relatie met de VS

De verkoop van defensiematerieel aan het Aziatische land zal naar verwachting de toch al gespannen relatie tussen de VS en China verslechteren. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en ziet Amerikaanse banden met het eiland als een van de gevoeligste onderwerpen in de relatie met de VS.

De Amerikanen maakten in 1979 een einde aan diplomatieke betrekkingen met Taiwan, maar zijn nog wel de belangrijkste wapenleverancier. Volgens het Pentagon hebben de VS sinds 2010 voor meer dan 15 miljard dollar aan wapens verkocht aan Taiwan.

Het nieuwe wapen van China in de handelsoorlog

03:31
De handelsoorlog tussen China en de VS kent zijn ups en downs. Maar China heeft een 'wapen' in handen dat voor de VS erg vervelend kan zijn.