Afgesneden en bedreigd

Gaypride Georgië opnieuw afgelast: 'Vandaag guerrilla-acties'

08 juli 2019 18:09
Hans Verhoeven Beeld © Eigen foto

Toen Gay Pride Ambassadeur Hans gisteren een berichtje kreeg dat de Pride in Georgië vandaag tóch door zou gaan, regelde hij direct de laatste stoel in het vliegtuig naar Tbilisi. Daar aangekomen werd de Pride-walk vanwege felle protesten weer gecanceld. Voor de tweede keer. "Ondanks alle bedreigingen, protesteren we toch."

Hans heeft net gedemonstreerd voor het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken en is nu onderweg naar een safe house. "We zijn achtervolgd en afgesneden. Het was behoorlijk heftig. Er was veel media, dus onze gezichten zijn nu bekend. Daarom moeten we naar binnen."

De organisatie van de Gay Pride in Georgië heeft de optocht op het laatste moment gecanceld. "Een rijke zakenman zei dat als de Pride gehouden zou worden, hij dat met geweld zou verdedigen", vertelt Hans Verhoeven. Hij is ambassadeur van de Gay Pride in Amsterdam en reist wereld over om organisaties in andere landen te helpen een Pride te organiseren.

Gekleurde optocht

De zakenman is niet de enige die de gekleurde optocht wil tegenhouden. Ook onorthodoxe priesters en extreemrechtse groeperingen zien het niet zitten. "Ik zag honderden mensen vanaf het metrostation naar een centraal plein lopen. Alsof er een belangrijke wedstrijd van Ajax was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hans wil Gay Pride in Georgië: 'Dit kan een slagveld worden'

Duizenden mensen verzamelden zich in de stad. De tegendemonstranten ("Vergelijk het met knokploegen") verzamelden zich op alle locaties die door de Pride-organisatie waren besproken als mogelijke route voor de Pride-walk. "Wekenlang hebben we onderhandeld, maar we kregen weer geen politieondersteuning."

De tegendemonstranten verzamelden zich op het plein bij het parlement. De tegendemonstranten verzamelden zich op het plein bij het parlement.

De demonstranten wilden toch de straat op. "Toen we zagen hoe groot de groep tegendemonstranten was, hebben we het alsnog gecanceld. Op deze manier was niet meer veilig voor de mensen die mee zouden lopen."

'Bang dat ik ontmaskerd zou worden'

Om toch een geluid te laten horen, bedachten ze guerrilla-acties. "We hebben een regenboogvlag aan een drone gehangen en daarmee vlogen we boven het plein bij het parlement, waar de tegendemonstratie aan de gang was. Het was perfect getimed, de drone vloog boven de menigte toen die zakenman zijn speech hield."

Mensen gingen ondanks de bedreigingen toch de straat op. Mensen gingen ondanks de bedreigingen toch de straat op.

Hans stond tussen de actievoerders om de reacties te filmen. "Het is een van de spannendste dingen die ik heb gedaan." Hij was omringd door orthodoxe priesters, sportschooljongens en boze, blanke mannen van middelbare leeftijd. "Ik had echt een knoop in mijn maag. Zo bang was ik ontmaskerd te worden."

Politiebewaking

Dat werd hij niet. Het filmpje van de drone ging viraal in Georgië. "De Pride-walk gaat niet door, maar de Pride is wel overal zichtbaar." Alle media schrijven erover. Al is dat wel alleen het verhaal van de demonstranten. In Georgië is vrijwel geen vrije pers. "De enige onafhankelijk tv-zender heeft onder druk van de demonstranten de uitzending gecanceld."

De regenboogvlag op weg naar het plein van de demonstranten. De regenboogvlag op weg naar het plein van de demonstranten.

Toch beschouwt Hans de Pride als een succes. "De boodschap die we willen uitdragen is: de Pride is een feestje, maar lang niet overal. Dat is zeker zo in Georgië. Iedereen in de stad heeft het er nu over. Dat is een begin."

Vannacht vliegt Hans weer naar huis. Voor dit jaar zit het erop voor hem. De volgende uitdaging wacht eind augustus in Odessa, Oekraïne. "Voor ons is een Gay Pride vanzelfsprekend, maar in een heleboel landen niet. Het grote verschil tussen Oekraïne en Georgië is dat er in Oekraïne wel politiebewaking is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore