'Akkoord over verdeling'

Malta laat Libische migranten van boord

07 juli 2019 20:18 Aangepast: 07 juli 2019 20:35
Het reddingsschip Alan Kurdi Beeld © AFP

De 65 migranten aan boord van het Duitse schip Alan Kurdi van hulporganisatie Sea Eye mogen in Malta van boord gaan. In eerste instantie was het schip, dat vrijdag 65 migranten oppikte uit zee voor de kust van Libië niet welkom, maar zondag veranderde Mata van mening.

Malta wil de tientallen migranten zo snel mogelijk naar allerlei verschillende landen sturen. Hoe de autoriteiten dat willen doen en om welke landen het gaat is onduidelijk, maar er zou al wel een akkoord zijn.

'Hierop gewacht'

"We zijn aangenaam verrast", zegt Gordon Isler van Sea Eye. "Dit is waar we op hebben gewacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw 65 Libische vluchtingen op zee opgepikt, Italië is woest

Italië

Aanvankelijk was het schip op weg naar het Italiaanse eiland Lampedusa, waar gisteren ondanks een verbod van de Italiaanse regering een ander schip met 45 migranten aanmeerde.

Dit tot grote woede van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die zei dat zijn land 'niet langer de hotspot van Europa' wil blijven. Salvini had vrijdag ook al gelijk geroepen dat de Alan Kurdi niet welkom welkom was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddingsboot meert aan bij Italië ondanks verbod

Extreem gevoelig

Acties zoals die van Sea Eye liggen extreem gevoelig. Het internationaal zeerecht schrijft voor dat schepen in nood altijd geholpen dienen te worden door andere schepen die in de buurt zijn en dat wie gered wordt in de dichtstbijzijnde veilige haven onderdak moet krijgen.

Hulporganisaties worden er onder meer door Italië van beschuldigd samen te spannen met Libische mensensmokkelaars die vluchtelingen bewust met onveilige bootjes de zee op sturen, waar ze vervolgens wel moeten worden opgepikt door reddingsschepen zoals de Alan Kurdi, waarna het Italiaanse eiland Lampedusa altijd de dichtstbijzijnde veilige haven is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`