Rijbewijs ingenomen

Dronken voorzitter Vlaams parlement veroorzaakt auto-ongeluk

07 juli 2019 17:04 Aangepast: 07 juli 2019 17:28
Het Vlaamse parlement. Beeld © ANP

De voorzitter van het Vlaamse parlement Kris Van Dijck heeft afgelopen week een ongeluk veroorzaakt nadat hij beschonken uit de kroeg kwam. Uit een blaastest bleek dat hij 1,42 promille alcohol in zijn bloed had, hetzelfde als zeker acht glazen alcohol.

Van Dijck bezocht woensdagavond een café in de Vlaamse plaats Dessel. Op weg naar huis reed hij met zijn auto tegen een aanhangwagen aan. Er was vooral blikschade. De eigenaar belde de politie. De politie trok zijn rijbewijs zes uur in.

Schaamte

"Ik schaam me enorm", zegt Van Dijck in reactie tegen de Vlaamse krant De Morgen. "Dit had nooit mogen gebeuren." Hij heeft toegezegd een bijdrage te leveren aan een fonds voor verkeersslachtoffers.

Van Dijck is lid van de Vlaamse nationalistische partij N-VA. Hij is pas twee weken parlementsvoorzitter en is daarnaast ook burgemeester van de gemeente waar Dessel onder valt.

Baas van de politie

In die rol is hij de baas van de politie in die gemeente. Dat zorgde ervoor dat de plaatselijke politie collega's uit een buurgemeente moesten inschakelen, om belangenverstrengeling te voorkomen.

De partij van Van Dijck is teleurgesteld in hem. N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys noemt het 'totaal onaanvaardbaar gedrag'. Voorlopig zou zijn positie als parlementsvoorzitter niet ter discussie staan.

Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck. Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronken Rotterdammer steelt auto en richt enorme ravage aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore