Nucleaire deal

Iran voert uraniumverrijking op tot boven de afgesproken grens

07 juli 2019 10:38 Aangepast: 07 juli 2019 12:03
Medewerkers van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) aan het werk in een laboratorium. Beeld © AFP

Iran begint binnen enkele uren uranium te verrijken tot een hoger percentage dan de afgesproken 3,67 procent. Daarmee schendt het land bewust de afspraken die vier jaar geleden zijn gemaakt in de nucleaire deal.

De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi en een woordvoerder van de Iraanse Atoomenergieorganisatie, Behrouz Kamalvandi, hebben vandaag bevestigd dat ze de verrijking vanaf vandaag zullen verhogen, meldt de Iraanse nieuwszender PressTV.

Geen deal meer

Het lijkt te gaan om een verrijking tot 5 procent van uranium bestemd voor de kernenergiecentrale van Bushehr. Iran stelt dat het zich niet meer aan de internationale overeenkomst over de beperking van zijn nucleaire programma hoeft te houden als andere partijen dat niet doen. De VS hebben het akkoord vorig jaar opgezegd en weer sancties tegen Iran afgekondigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran heeft nu meer verrijkt uranium dan toegestaan

Iran wordt economisch zwaar getroffen door de sancties. De 'nucleaire deal' die in 2015 werd gesloten na inspanning van de toenmalig Amerikaanse president Barack Obama, zou het land juist verlossen uit zijn geïsoleerde positie en zou de economie vlot trekken.

Onvoldoende voor atoomwapen

In die deal staat onder meer dat Iran niet meer dan 300 kilo licht verrijkt uranium mag bezitten. Iran hield zich lang aan de afspraken, ook toen de VS zich terugtrok uit de deal. Maar nu gaat het land er wel overheen. Voor het produceren van een atoomwapen is het nog wel volstrekt onvoldoende. 

China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland willen de overeenkomst wel redden. Maar ze weten niet hoe ze de schade die de Amerikaanse sancties Iran toebrengen, kunnen beperken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gestoord', zei Trump – maar wat houdt de atoomdeal met Iran eigenlijk in?

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de 'nucleaire waakhond' van de VN, gaan kijken of Iran inderdaad de afspraken uit 2015 heeft geschonden. Iran dreigt meer afspraken uit de akkoorden te gaan schenden als er geen oplossing wordt gevonden.

Telefoongesprek

De Franse president Macron sprak dit weekeinde meer dan uur lang telefonisch met zijn Iraanse ambtgenoot Rohani. Vooral de VS beschuldigen Iran er al heel lang ervan nucleaire wapens te willen maken. Iran heeft dat altijd tegengesproken.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore