Sea-Eye

Opnieuw 65 Libische vluchtingen op zee opgepikt, Italië is woest

05 juli 2019 21:57 Aangepast: 05 juli 2019 22:02
Een eerdere reddingsactie van het Duitse Sea-Eye. Beeld © AFP

Opnieuw is er een rel over het oppikken van migranten op de Middellandse Zee. Het schip Alan Kurdi van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye heeft 65 vluchtelingen uit Libië aan boord, en de bestemming van het schip is onderwerp van een verhitte discussie.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft woest gereageerd. Salvini wil onder geen beding dat de Alan Kurdi richting een Italiaanse haven vaart, zoals de Sea-Watch 3 eerder deze maand deed met veertig migranten. Als de situatie van de vluchtelingen aan boord verslechtert, is dat volgens Salvini louter een zaak van Duitsland, de kapitein en de bemanning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapitein Sea-Watch tot ongenoegen Italiaanse minister vrijgelaten

Weigering

Sea-Eye meldde dat het schip naar een Libische haven mag, maar dat aanbod heeft de organisatie zelf afgewezen. "We gaan geen migranten terugbrengen naar Libische gevangenissen waar ze worden mishandeld", zo lichtte Sea-Eye de weigering toe.

De Alan Kurdi kan op steun vanuit de Duitse regering rekenen; Berlijn vindt nog steeds dat mensen die bescherming nodig hebben, moeten worden geholpen. Voorwaarde is wel dat andere landen daarmee akkoord gaan. Een buitenlandwoordvoerder in Berlijn liet weten dat het doel van de regering is 'een snelle oplossing te vinden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapitein Sea-Watch opgepakt in haven Lampedusa

Mensensmokkel

Dat het zoeken naar die oplossing moeilijk verloopt, bewijst de zaak van Sea-Watch 3. Dat schip meerde zonder toestemming aan in de Italiaanse haven van Lampedusa. Kapitein Carola Rackete wordt sindsdien beschuldigd van bevordering van mensensmokkel, en wordt aanstaande dinsdag voorgeleid voor verhoor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore