Ga naar de inhoud
Miljard hectare

Onderzoekers: aanplanten nieuw bos kan opwarming aarde keren

Regenwoud in de Amazone in Brazilië. Beeld © EPA

De opwarming van de aarde zorgt voor stijging van de wereldzeeën, de verwoesting van koraalriffen en grote vluchtelingenstromen. Zwitserse wetenschappers hebben ontdekt dat de beste oplossing tegen de klimaatverandering ook de simpelste is: bomen planten. En dat daar genoeg aardoppervlak voor beschikbaar is.

Door het bestuderen van satellietbeelden van Google Earth hebben de wetenschappers berekend hoeveel beschikbare ruimte er is op aarde. Op dit moment is er al 2,8 miljard hectare aardoppervlak bos. Er zou ruimte zijn om nog 0,9 miljard hectare bomen bij te planten, twee keer de oppervlakte van Europa.

Zelfde niveau 100 jaar geleden

Daardoor zou de aarde er dus een kwart meer bomen bij krijgen. Volgens de onderzoekersleider Tom Crowter zou daardoor de CO2-uitstoot in de atmosfeer terug worden gebracht tot het niveau van meer dan 100 jaar geleden.

Reden is dat planten CO2 uit de atmosfeer opnemen. Dat doen ze door fotosynthese, het proces waarmee zonlicht wordt omgezet in voedsel. Bomen zetten CO2 om in hout.

Bossen
Lees ook:
Bossen Amazonegebied blijven krimpen

Een recent rapport van het VN klimaatpanel IPCC berekende dat een miljard hectare nieuw bos de opwarming van de aarde zou beperken tot maximaal 1,5 graad Celsius. Door het onderzoek blijkt nu dat er in elk geval genoeg ruimte voor is.

Elke minuut een voetbalveld bos weg

Bijplanten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze week werd bekend dat er elke minuut een stuk regenwoud in de Amazone ter grootte van een voetbalveld wordt gekapt. Dat is het resultaat van het beleid van de nieuwe Braziliaanse president Bolsonaro. Die moedigt bouw aan, ten koste van het regenwoud.

Groeiend
Lees ook:
Groeiend verzet tegen massale bomenkap