Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Schadevergoeding

Boeing zet vast 100 miljoen dollar opzij voor nabestaanden MAX-rampen

03 juli 2019 19:41 Aangepast: 03 juli 2019 19:51
Vliegtuigen van het type Boeing 737 Max worden sinds vorig jaar maart aan de grond gehouden.

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft 100 miljoen dollar gereserveerd om de nabestaanden bij te staan van de mensen die verongelukten met twee toestellen van het type 737 MAX. Bij die crashes verloren honderden mensen het leven.

De totale rekening voor Boeing zal nog veel en veel hoger uitvallen. Veel nabestaanden spannen rechtszaken aan. Daarnaast zijn er luchtvaartmaatschappijen die compensatie willen omdat honderden 737 MAX-toestellen al maandenlang uit veiligheidsoverwegingen aan de grond worden gehouden.

Fout in veiligheidssysteem

De rampen waren veroorzaakt door een fout in het veiligheidssysteem. Dat drukte de neus van het toestel naar beneden als een sensor niet goed werkte. Het eerste toestel stortte najaar 2018 bij Indonesië in zee. Daarna rezen al vragen over het veiligheidssysteem en de testprocedure bij Boeing. Na de crash van een soortgelijk toestel in Ethiopië, begin dit jaar, barstte de kritiek op Boeing helemaal los.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw probleem ontdekt bij Boeing 737 Max

De eerste schadevergoeding van Boeing is onder meer bedoeld voor financiële ondersteuning van onderwijs en levensonderhoud voor getroffen gezinnen en de economische ontwikkeling van gemeenschappen, zegt het bedrijf in een verklaring. Tot nu toe wilde de vliegtuigfabrikant niet volmondig erkennen verantwoordelijk te zijn voor de ramp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parkeermeter loopt op voor Boeing: 2000 dollar per vliegtuig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore