Ga naar de inhoud
In je broekzak

Vlaamse rokers krijgen zakasbakjes zodat ze geen peuken meer op straat gooien

Beeld © ANP

In een aantal Vlaamse plaatsen worden 22.000 gratis asbakjes aan rokers uitgedeeld. De zogenaamde zakasbakjes moeten er voor zorgen dat er minder of zelfs géén peuken meer op straat liggen.

De Vlaamse krant De Standaard verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat rokers maar een paar stappen extra willen zetten om hun peuk weg te gooien. Een speciaal zakje als asbak in je broekzak moet dat oplossen.

Rookvrije zones

In Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands en Willebroek gaat de gemeente samen met een afvalverwerker en een milieuorganisatie met de zakjes aan de slag. Ook op andere plekken in België worden maatregelen genomen tegen het hardnekkige zwerfafval. Langs de kust komen op veel plaatsen bijvoorbeeld rookvrije zones.

Bernadette
Lees ook:
Bernadette raapte 40.000 peuken in een halfjaar: 'Ik heb ze allemaal bewaard'

Milieuclub Mooimakers schrijft op hun site dat er in België per dag 100.000 peuken worden weggegooid. Opgerookte sigaretten zijn volgens de organisatie bij onze zuiderburen bijna de helft van al het zwerfvuil.

Afbreektijd

Volgens Nederland Schoon duurt het minimaal twee tot twaalf jaar voordat een sigarettenpeuk in de natuur afgebroken is

The Ocean Conservancy meldt dat er meer sigaretten in het zeewater liggen dan plastic tasjes, dopjes van flessen of plastic bestek. In peuken zitten microplastics die schadelijk en gevaarlijk zijn voor vogels en vissen.

'Middellandse
Lees ook:
'Middellandse Zee slibt dicht door plastic van vakantiegangers'