Laser art

'Voor het eerst bewijs dat hiv te genezen is'

03 juli 2019 09:20 Aangepast: 27 november 2019 17:50
Hiv-deeltje, ter illustratie. Beeld © Getty Images

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om hiv in cellen van muizen te vernietigingen. Ze spreken zelf van een 'enorme doorbraak'.

Onderzoekers van Temple University en het University of Nebraska Medical Center gebruikten CRISPR-technologie en de therapeutische behandeling 'Laser art'. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature.

'Hiv is te genezen'

"Volgens ons is het onderzoek een enorme doorbraak", zegt Kamel Khalili, voorzitter van de afdeling neurowetenschappen van Temple University. "Het bewijst voor het eerst, veertig jaar na de aidsepidemie, dat hiv te genezen is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiv-preventiepil vanaf augustus bij GGD's, maar nog steeds veel 'barrières'

Genen bewerken

CRISPR is een methode waarmee genen bewerkt kunnen worden. Laser art is een verbeterde vorm van de therapie die veel patiënten met het virus nu krijgen. Het zorgt er voor dat geïnfecteerde cellen zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Onderzoeker Howard Gendelman van het Center for Neurodegenerative Diseases zegt dat de goede resultaten niet per se betekenen dat het ook bij mensen werkt. Volgens hem ligt het aantal cellen met hiv dat vernietigd moet worden in een mensenlichaam veel hoger.

Wetenschappelijke revolutie

Khalili is hoopvol over de resultaten. "We gaan verder met testen", zegt hij.

Gendelman vult hem aan: "We staan aan de vooravond van een wetenschappelijke revolutie wat betreft onze kennis over erfelijke cellen. Dit kan de loop, kwaliteit en lengte van ons leven veranderen en verbeteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore