Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Kaag: mogelijk miljoenenfraude in Mali met Nederlands hulpgeld

02 juli 2019 18:17 Aangepast: 02 juli 2019 18:45
Minister Kaag baseert zich op een Canadese studie. Beeld © ANP

De regering van Mali heeft mogelijk gefraudeerd met een deel van het hulpgeld dat Nederland doneerde aan het Afrikaanse land. Het zou gaan om zeker 13,7 miljoen euro.

Dat schrijft minister Sigrid Kaag (D66) voor Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer. De vermoedens zijn gebaseerd op de uitkomst van een Canadese studie van eind november naar de uitgaven van Malinese regering tussen 2005 en 2017.

Ruim miljard aan dubieuze uitgaven

In die periode zouden de Malinese autoriteiten in totaal voor zeker 1,13 miljard euro aan onregelmatige uitgaven hebben gedaan. Dat was omgerekend 4,4 procent van alle overheidsuitgaven in die periode. Op basis van deze cijfers zou daarom ook zijn gefraudeerd met 13,7 miljoen euro aan Nederlands hulpgeld, vermoedt Kaag.

De minister reisde eind vorige maand persoonlijk af naar Mali voor opheldering. Daar deed ze 'een ultieme poging' tot openbaarmaking en sprak ze tegenover premier Boubou Cissé haar zorgen uit over de Malinese overheidsuitgaven, het slecht beheer en de vermoedens van fraude.

Nu geen hulp meer

Nederland doneerde van 2005 tot 2015 in totaal 265 miljoen euro aan Mali. Sindsdien is er geen hulpgeld meer gegeven aan het land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore