Timmermans nog in de running

Topbanenkwestie: EU-leiders gaan het vandaag nog eens proberen

02 juli 2019 05:46 Aangepast: 02 juli 2019 06:34
Huidige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Beeld © AFP/Kenzo Tribouillard

Om 11.00 uur vanmorgen melden de 28 regeringsleiders en staatshoofden van de EU zich opnieuw in het Europagebouw in Brussel. Na een onderbreking van zo'n 23 uur gaan ze weer proberen overeenstemming te bereiken over de verdeling van nieuwe EU-topfuncties, waaronder het voorzitterschap van de Europese Commissie, waarvoor Frans Timmermans in de race is.

EU-president Donald Tusk besloot maandag vlak na het middaguur een einde te maken aan de zondag begonnen marathonzitting over de kwestie die de gemoederen al weken bezighoudt.

Als het nodig is, aldus de aangepaste agenda, gaan de onderhandelingen vandaag door tijdens een werklunch maar een verwachte eindtijd wordt niet vermeld. Op 20 juni kwamen de leiders er al niet uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog geen witte rook voor Timmermans, overleg gaat morgen verder

31 oktober

Op 31 oktober vervalt het mandaat van de Europese Commissie, het dagelijkse EU-bestuur, en moet de opvolging van de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, zijn geregeld.

Ook voor EU-buitenlandchef Federica Mogherini, Tusk zelf en ECB-voorzitter Mario Draghi moet vervanging worden gevonden. Het Europees Parlement, dat met de commissievoordracht moet instemmen, kiest woensdag zijn nieuwe voorzitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore