Traumatische beelden

Overlevenden bloedbad VS geschokt door videoclip Madonna: 'Dit kun je ons niet aandoen'

28 juni 2019 10:20 Aangepast: 28 juni 2019 10:29
Madonna in haar bloedige videoclip.

De videoclip van Madonna's nieuwe nummer 'God Control', waarin expliciet te zien is dat jongeren slachtoffer worden van een aanslag, zorgt voor ophef. De bloederige beelden zijn 'traumatisch', zeggen overlevenden van zo'n schietpartij.

In de video, die woensdag verscheen, zijn controversiële beelden te zien. Een man schiet met een machinegeweer in het rond in een nachtclub. Jongeren vallen neer op de dansvloer.

De 60-jarige zangeres koos er bewust voor dit heftig en realistisch in beeld te brengen. Ze wil dat er meer gedaan wordt tegen wapengeweld in Amerika. "Als je de realiteit en de gruwelijkheden ziet, word je wakker. Dit is wat er ook daadwerkelijk gebeurt. Dit is hoe dat eruitziet. Krijg je er een slecht gevoel van? Goed zo, want dan doe je er misschien iets aan", zo was haar uitleg.

Goed bedoeld, maar de beelden schieten bij Patience Carter in het verkeerde keelgat. Zij is één van de overlevenden van de schietpartij in nachtclub Pulse in Orlando in 2016. Daarbij vielen 50 doden, onder wie de schutter.

De vrouw kan moeilijk kijken naar de clip, vertelt ze tegen TMZ. "Ik begrijp wat ze probeert te bereiken, maar ik denk niet dat dit de juiste manier is om dat te doen. Voor iemand als ik is dit heel heftig. Het wordt allemaal gedramatiseerd om kijkers te krijgen."

Bloed op de grond

Carter is van mening dat je het mensen die dit hebben meegemaakt, 'niet aan kunt doen'. "Zij hebben vrienden en familie verloren, zij hebben het bloed op de grond gezien. Je herbeleeft de aanslag op deze manier, en daar is niet aan gedacht."

Ook Brandon Wolf, een andere overlevende van de aanslag, is geschokt. Ook hij snapt dat Madonna het thema wapengeweld wil aankaarten, maar tegelijkertijd beschuldigt hij haar ervan zelfingenomen te zijn. Ze verwijst volgens hem duidelijk naar het drama in Orlando. "Maar nooit eerder heeft ze een eerbetoon aan ons gegeven. Ook heeft ze geen contact met ons hierover gezocht."

In de clip worden jongeren in een nachtclub doodgeschoten. In de clip worden jongeren in een nachtclub doodgeschoten.

De zangeres zei op de dag dat de videoclip werd uitgebracht nog dat mensen niet moeten klagen over de grafische beelden in de clip. "Dit is de realiteit. Mensen kunnen zoiets zien in een actiefilm en zich daar oké bij voelen, maar als het over de waarheid gaat, over wat er echt gebeurt in ons land, waarom is het dan te expliciet?"

Ze hoopt dan ook dat de video aanzet tot actie in Amerika.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Madonna in actie tegen wapengeweld in nieuwe clip

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore