Onbedoeld effect

Veel meer abortussen in Afrika na stoppen Amerikaanse steun aan vrouwenklinieken

28 juni 2019 01:59 Aangepast: 28 juni 2019 02:41
Voor- en tegenstanders van abortus bij het hooggerechtshof in Washington DC. Beeld © AFP

Het intrekken van Amerikaanse financiële steun aan vrouwenklinieken in ontwikkelingslanden, wat Trump deed in 2017, leidt juist tot een enorme stijging van het aantal abortussen in die landen. Onderzoekers zien een toename van abortussen met liefst veertig procent.

Onderzoekers van de Stanford universiteit publiceerden hun bevindingen gisteren in het toonaangevende medisch tijdschrift The Lancet.

Juist meer abortussen

De onderzoekers bekeken de cijfers over abortussen en ongewenste zwangerschappen in 26 ontwikkelingslanden sinds 1995. Ze concludeerden dat het intrekken van de steun zorgde voor veel meer ongewenste zwangerschappen en abortussen.

Precies het tegengestelde van wat de bedoeling was. "We zien dat het onbedoeld leidt tot juist meer en waarschijnlijk ook gevaarlijker abortussen in ontwikkelingslanden", zegt onderzoeker Nina Brooks.  

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het mes erin, een muur op komst: dit was de eerste week van Donald Trump

Advies over abortus

Het was ook in januari 2017 een van de eerste daden van Trump na zijn beëdiging als president: het intrekken van de financiële steun aan elke instelling die advies geeft over abortus of die uitvoert.

Deze klinieken, die veelal ook informatie geven over anticonceptiemiddelen, ontvingen onder president Obama jaarlijks miljoenen uit de VS. De toenmalig Nederlandse minister Liliane Ploumen startte een internationaal vrouwenfonds om het verlies deels te compenseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwenfonds Ploumen haalt 292 miljoen euro op

Al sinds Reagan

Trump was dus zeker niet de eerste president die de steun introk. Het was president Reagan die in 1984 daar als eerste een einde aan maakte. Vervolgens werden de Afrikaanse klinieken telkens gesteund vanuit Amerika als er een Democratische president aan de macht was, en verdween die steun bij Republikeinse presidenten, die bijna zonder uitzondering fel tegen abortus zijn.

Het aantal abortussen steeg elke keer als de de abortussenklinieken geen Amerikaanse fondsen kregen. 

Undercoverbeelden: zo gaan anti-abortusactivisten te werk

RTL Nieuws ging undercover bij een abortuskliniek in Utrecht. Anti-abortusactivisten staan daar om vrouwen aan te spreken. "Je geeft jezelf levenslang. Doe het niet", zegt één van de activisten tegen een redacteur van RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore