Vervolgonderzoek

Justitie Parijs: geen aanwijzing voor brandstichting Notre-Dame

26 juni 2019 18:25 Aangepast: 26 juni 2019 18:52
De Notre-Dame, een paar maanden na de brand. Beeld © AFP

De brand die op 15 april een groot deel van de Notre-Dame in Parijs verwoestte, is zeer waarschijnlijk niet met opzet aangestoken. De openbaar aanklager in Parijs concludeert na een eerste onderzoek dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf.

Het vervolgonderzoek richt zich nu op een aantal andere mogelijke oorzaken, van kortsluiting in de bedrading tot een smeulende sigarettenpeuk. Wat daar hooguit uit naar voren zou kunnen komen, is dat de veiligheidsregels niet voldoende zijn nageleefd of dat betrokkenen onvoorzichtig zijn geweest.

De kerk onderging juist een grote renovatie toen de brand uitbrak. Daarbij ging het dak van de 13de-eeuwse kathedraal goeddeels verloren. Ook het torentje ging op in vlammen en stortte in. Mede daardoor werd een deel van het interieur verwoest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de brand in de Notre-Dame geen drama is

Op 15 juni werd voor het eerst weer een mis gehouden in de zwaar beschadigde kerk. De mis werd bijgewoond door priesters in de kapel achter het koor. Vanwege veiligheidsredenen moesten alle aanwezigen een helm dragen. Bij die gelegenheid liet openbaar aanklager Remy Heitz al doorschemeren dat er geen aanwijzingen waren dat de brand opzettelijk was aangestoken.

Herstel 'binnen vijf jaar'

Voor de restauratie van de kerk zijn intussen honderden miljoenen euro's ingezameld. De Franse president Macron heeft gezegd dat het mogelijk moet zijn de herstelwerkzaamheden binnen vijf jaar uit te voeren.

Zo ziet de Notre-Dame er van binnen uit na de brand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`