Levensgevaarlijke tocht

Foto van verdronken vader en kind op weg naar VS schokt de wereld

26 juni 2019 09:21 Aangepast: 26 juni 2019 13:58
De foto van de verdronken vader en zijn dochtertje schokt de wereld.

Een foto van een verdronken vader en zijn dochtertje uit El Salvador gaat de wereld over. De twee probeerden Amerika te bereiken, maar verdronken in de Rio Grande. Door de foto, die symbool staat voor de gevaren die migranten doorstaan, is de discussie rond de migrantenstroom bij de Mexicaanse grens weer opgelaaid.

Op de foto zijn de lichamen te zien van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn dochtertje Valeria (bijna 2 jaar oud). Ze komen uit het arme El Salvador en liggen met hun gezichten naar beneden, langs de oever van de rivier.

Achter de foto, die maandag is gemaakt door journaliste Julia Le Duc, zit volgens de lokale autoriteiten een aangrijpend verhaal. Dat verhaal wordt bevestigd door de familie van de verdronken vader. 

Verdronken

De man had zijn dochtertje op zijn rug  genomen en onder zijn trui geklemd om vanaf de Mexicaanse kant van de rivier naar de Amerikaanse kant te zwemmen, schrijft The New York Times

Zijn vrouw zwom een stuk daarachter. Op een gegeven moment werd de stroming erg sterk. De moeder besloot terug te zwemmen naar de Mexicaanse kant, zo luidt de lezing. De vader zwom door maar werd meegenomen door de zware stroming. De moeder zou het drama vanaf de kant hebben zien gebeuren. 

Julia le Duc maakte afgelopen maandag de foto van de twee lichamen. Julia le Duc maakte afgelopen maandag de foto van de twee lichamen.

Tragische gevolgen van een reis

De afgelopen dagen is de foto veel gedeeld op sociale media. De Mexicaanse president Obrador noemde het een betreurenswaardige situatie, schrijft The New York Times. "We hebben altijd gezegd dat hoe meer afwijzingen er zijn vanuit de Verenigde Staten, hoe meer mensen hun leven verliezen in de woestijn of in de rivier."

Ook Amerikaanse politici reageerden geschokt. Democraat Joaquin Castro uit Texas reageerde emotioneel toen hem de foto werd voorgehouden. "Het is heel moeilijk om deze foto te zien. Het is onze versie van het 3-jarige Syrische jongetje op het strand."

Honderden mensen redden het niet

Hij hoopt dat de foto het verschil zal maken voor de politiek en de publieke opinie, zei hij. 

Jaarlijks komen er enkele honderden mensen om het leven bij hun poging de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken. De regering van El Salvador heeft laten weten de familie van het meisje en haar vader financieel bij te staan.

Wat is het effect van deze foto?

Historicus Rutger van der Hoeven is gepromoveerd op het effect dat foto's kunnen hebben: "Als ik deze foto zie dan denk ik dat er zeker een kans is dat dit een iconische foto gaat worden. De foto voldoet namelijk aan een aantal belangrijke eigenschappen: allereerst nemen heel veel media de foto over. De foto bereikt daardoor heel veel mensen. Vooral het overleden kind zorgt voor veel emoties. Ook zijn de gezichten onherkenbaar, wat je vaker ziet bij iconische foto's. Verder is het beeld  vrij simpel en op het eerste gezicht misschien niet eens zo heel schokkend, maar het verhaal er achter maakt de foto wel heel schokkend."

van der Hoeven vervolgt: "Als er niet allerlei versies van deze foto in omloop raken en als het verhaal achter de foto duidelijk blijft, dan is de kans groot dat we met een iconische foto te maken hebben." 

Waarom raakt de foto ons zo? "Dat komt vooral door het kind. Als het kind niet op de foto stond, was de foto waarschijnlijk niet eens naar buiten gekomen. Het lijden van een kind raakt ons. Uit onderzoeken blijkt dat het effect van een foto als dit net zo groot is als op mannen als op vrouwen." 

Wat is effect van de foto op de langere termijn? "Door de foto worden we gedwongen over de situatie na te denken. Uit onderzoeken die zijn gedaan blijkt niet dat mensen nu hun gedrag opeens gaan aanpassen. We zijn geschokt door het beeld, maar lopen ook weer door. De foto versterkt eerder de mening die wel al hadden over een situatie: voorstanders van Trump zullen nog meer voor het bouwen van een muur zijn om dit soort situaties niet meer voor kunnen komen. Mensen die zich inzetten voor het lot van migranten zullen dit beeld aangrijpen om  te bevestigen hoe vreselijk dit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`