Vergelding

Trump dreigt met vernietiging Iran als VS aangevallen wordt

25 juni 2019 21:04 Aangepast: 25 juni 2019 21:11
Donald Trump Beeld © ANP

"Een aanval van Iran op ook maar iets wat Amerikaans is, zullen we vergelden met ontzettend veel geweld." Dat twitterde de Amerikaanse president Trump vandaag. "En 'ontzettend veel' zal in sommige gebieden vernietiging betekenen", voegde hij daar aan toe.

Eerder op de dag zei de Iraanse president Rohani dat het Witte Huis 'psychisch gehandicapt' is en zich gedraagt alsof ze 'niet goed bij hun hoofd zijn'. Daarmee kroop hij onder de huid van Trump, die op Twitter zijn frustratie uitte.

Militaire grootmacht

"De VS zijn met afstand de machtigste militaire grootmacht in de wereld", pochte Trump. "De afgelopen twee jaar hebben we 1,5 biljoen dollar geïnvesteerd." Voor de goede orde: dat is 1000 miljard.

Christelijk land

Oud-president Jimmy Carter prees Trump dit weekend juist nog wegens zijn terughoudendheid in de situatie met Iran. "Tijdens mijn presidentschap had ik een heleboel problemen met Iran", zei hij tijdens een kerkelijke bijeenkomst in de staat Georgia.

Carter wees er volgens NPR op dat de VS een christelijk land is. En dat is ironisch volgens hem. "Voor het grootste deel van zijn geschiedenis hebben de VS geen vrede gekend." En juist vrede is een centraal thema binnen het christendom, zei de man die van 1977 tot 1981 president was.

"We staan bekend als het meest oorlogszuchtige land ter wereld", volgens Carter. "Ik zou bijna willen zeggen dat bijna alle oorlogen die we gevoerd hebben onnodig waren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trumps vredesplan voor Midden-Oosten 'is aan alle kanten lek'

Stroeve relatie VS en Iran

De relatie tussen de VS en Iran is al lang stroef, maar kwam de laatste maanden extra onder druk te staan. Dit is wat er zoal gebeurde:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS komt met 'bewijs' dat Iran achter aanslag zit: 'Het is een beetje welles-nietes'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore