Boven 40 graden

Hittegolf treft grote delen van Europa, noodvoorzieningen van kracht

25 juni 2019 08:45 Aangepast: 25 juni 2019 08:49
Toeristen in de - momenteel bijzonder warme - Franse stad Nice Beeld © AFP

Niet alleen in Nederland is het erg warm, ook de rest van Europa heeft daar last van. In veel landen is sprake van een hittegolf.

De temperaturen in Duitsland, Italië en Frankrijk zijn veel hoger dan normaal. In het Italiaanse Toscane worden morgen temperaturen boven de 40 graden verwacht. 

Noodvoorzieningen voor ouderen

In Frankrijk wordt het deze week ook snikheet en in tal van gemeenten of departementen zijn noodvoorzieningen voor bijvoorbeeld ouderen getroffen.

Volgens Nicolien Kroon van Buienradar wordt morgen de piek verwacht. "Op plekken bij Clermont Ferrand in de regio Auvergne zou het 42 tot 43 graden kunnen worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zoek je verkoeling? Neem een warme douche

'Hitzefrei' voor scholen

Ook in Duitsland bereiken de thermometers recordwaardes. Langs de Rijn en haar zijrivieren kan het vandaag zelfs al 38 graden worden. Morgen kan in het zuidwesten van het land de 40 graden worden overschreden. Ook in Duitsland worden maatregelen getroffen. 

Op de meeste scholen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wordt de komende dagen 'Hitzefrei' gegeven. Dan moet het in de klassen wel warmer zijn dan 24 graden, anders is het verlof wegens de hitte niet geoorloofd. Als het 27 graden wordt, is het echt tijd om de scholieren weg te sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van koelvest tot zonnebrand: deze gadgets helpen jouw huisdier door de hittegolf

In Frankrijk en Italië wordt met zorg gekeken naar de piek van de hittegolf die er donderdag en vrijdag is. Gevreesd wordt dat het nog heter wordt dan de dodelijke hittegolf in de zomer van 2003.

1,5 versus 2 graden opwarming: wat maakt het uit?

Pas op, zegt het klimaatpanel van de Verenigde Naties, als we niet snel verduurzamen warmt de aarde 2 graden op in plaats van 1,5 graad. Maar wat maakt zo'n halve graad nou eigenlijk uit?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore