'Nutteloos'

'Sancties VS tegen Iran betekenen einde diplomatieke betrekkingen'

25 juni 2019 07:49 Aangepast: 25 juni 2019 11:54
De Iraanse grootayatollah Ali Khamenei

De nieuwe financiële sancties van de Verenigde Staten tegen Iran maken de diplomatieke banden tussen de twee landen onmogelijk. Dat laat het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter weten.

"Het opleggen van nutteloze sancties aan de Iraanse opperbevelhebber is de permanente sluiting van de weg van de diplomatie", staat er in de tweet. 

Grootayatollah Ali Khamenei

"De wanhopige regering van Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen voor de handhaving van de wereldvrede en -veiligheid."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Iran: 'We hadden een vliegtuig met 35 mensen kunnen neerschieten'

De Amerikaanse president Donald Trump legde Iran gisteren nieuwe sancties op. Die zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei.

Atoomovereenkomst

"De hoogste leider van Iran is degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het vijandige gedrag van het regime", zei Trump, die herhaalde dat Iran nooit de beschikking mag krijgen over kernwapens.

De president trok zijn land vorig jaar terug uit de atoomovereenkomst met Teheran. Daarna legde hij ook al zware sancties op.

Olie op het vuur: ruzie VS-Iran escaleert

's Werelds belangrijkste oliesnelweg is het middelpunt van geopolitieke spanningen geworden. Maar liefst een vijfde van alle olievaten gaan langs de straat van Hormuz. Het is, zeg maar, de aorta van de oliemarkt.

Commandanten Revolutionaire Garde

De nieuwe sancties raken ook andere topfiguren. Het gaat volgens de Amerikaanse minister Steven Mnuchin (Financiën) onder meer om de Iraanse minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) en acht commandanten van de Revolutionaire Garde, een machtig Iraans elitekorps.

Er worden voor 'miljarden' aan Iraanse activa bevroren, zei Mnuchin.

Barack Obama

Trump wil de Iraniërs dwingen opnieuw te onderhandelen over de nucleaire deal, die is gesloten onder zijn voorganger Barack Obama. Iran had al laten weten de nieuwe strafmaatregelen schouderophalend tegemoet te zien.

"Hebben de VS nog sancties over om Iran op te leggen?", vroeg het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vicepremier De Jonge blundert over reisadvies naar Iran

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`