Resolutie aangenomen

Rusland krijgt stemrecht Raad van Europa terug ondanks protest nabestaanden MH17

25 juni 2019 06:34 Aangepast: 25 juni 2019 09:13
Aanhangers van de Russische president Vladimir Poetin vieren de annexatie van de Krim. Beeld © AFP

Na een onderbreking van vijf jaar krijgt Rusland weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.

'Rusland mag niet wegduiken'

Voor Nederland lag het stemrecht gevoelig, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Moskou mag niet wegduiken in de zaak rond MH17", verwees Omtzigt naar de Russische weigering volledig mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van de vlucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandbrief nabestaanden MH17: 'Eis medewerking van Rusland'

De Raad van Europa, gevestigd in Straatsburg, Frankrijk, is de grootste organisatie van staten op het Europese continent. Het is 70 jaar geleden opgericht en brengt 47 lidstaten samen. Samen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zorgt de Raad van Europa ervoor dat de mensenrechten van ongeveer 830 miljoen burgers in de lidstaten worden gerespecteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore