Ga naar de inhoud
Afrikaanse warmte

Snikhete week in Frankrijk: 43 graden verwacht in regio Auvergne

Mensen zoeken verkoeling in Parijs. Beeld © AFP (archieffoto)

In Nederland wordt het uitzonderlijk warm, maar het kan nog heter. Vrijwel heel Frankrijk wordt de hele week getroffen door hitte, met temperaturen die vanaf woensdag de 40 graden bereiken.

Franse media spreken van een ongekende hittegolf en herinneren aan de hitte van augustus 2003, toen mede als gevolg van de hitte naar schatting 15.000 mensen bezweken, vooral ouderen.

Warme lucht

Volgens Nicolien Kroon van Buienradar wordt woensdag de piek verwacht. "Op plekken bij Clermon Ferrand in de regio Auvergne zou het 42 tot 43 kunnen worden." 

De extreme hitte wordt veroorzaakt door een zuidelijke stroming met warme lucht vanuit Afrika. "Een strook warme lucht trekt onder meer over Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland en ook Polen", zegt Kroon.

Lekker
Lees ook:
Lekker genieten van de zon? Deze mensen snakken naar verkoeling

Het is vandaag en morgen tropisch heet in Nederland. In het zuidoosten kan het morgen wel 37 graden worden. Vanaf woensdag wordt het in het westen en noorden een stuk minder warm, in het zuidoosten blijft het aanhoudend tropisch.

De Franse minister van Gezondheid heeft gezegd dat alles klaar staat om waar nodig hulp te bieden. In tal van departementen zijn noodvoorzieningen getroffen, zoals voor de zorg of opvang van ouderen. Het ministerie van Onderwijs waarschuwt instellingen geen examens af te nemen in hete ruimten.

Maatregelen in Duitsland

Ook in Duitsland worden maatregelen getroffen. Op de meeste scholen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wordt de komende dagen 'hitzefrei' gegeven. De Rheinische Post meldt dat de scholen daar zelf over besluiten, maar het moet in de klassen wel warmer zijn dan 24 graden, ander is het verlof wegens de hitte niet geoorloofd. Als het 27 graden wordt, is het echt tijd om de scholieren weg te sturen.

Ook in Nederland zijn er op veel scholen tropenroosters aangekondigd met bijvoorbeeld kortere lesuren en ingekorte schooldagen.