Vooral jongeren

Steeds meer Arabieren keren religie de rug toe: 'Een groot taboe, maar gebeurt vaker'

24 juni 2019 13:10 Aangepast: 24 juni 2019 13:45
Beeld © AFP

Het aantal religieuzen in de Arabische wereld is iets afgenomen, vooral onder mensen jonger dan 30 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Arab Barometer, in opdracht van BBC Arab News.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat zich niet-religieus noemt, is toegenomen tot 13 procent. In 2013 was dat nog 8 procent. Het zijn vooral jongeren die zich niet-religieus noemen. 18 procent van hen heeft niets met het geloof.

Voor het onderzoek zijn ruim 25.000 mensen ondervraagd in Algerije, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestina, Soedan en Tunesië. Syrië is niet in het onderzoek opgenomen, omdat onderzoekers geen toegang tot het land hadden. Andere landen, waaronder Saoedi-Arabië, gaven geen toestemming voor het onderzoek.

Jemen

Van de onderzochte, overwegend islamitische landen is Tunesië het minst religieus. Jemen telt de meeste gelovige inwoners.

De inwoners van Jemen vormen sowieso een opmerkelijke uitzondering in het onderzoek. Zij zijn als enige land religieuzer geworden sinds 2013. Nu is nog 5 procent niet-religieus, tegen 12 procent in 2013.

Groot taboe

"Niet-gelovig zijn is in het Midden-Oosten een groot taboe en in sommige landen zelfs strafbaar", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Dat is niet iets waar je makkelijk over praat."

Toch is hij niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. "Het heeft alles te maken met moderniteit. Hoe meer kennis je vergaart, hoe vrijer je wordt. Verder spelen ook sociale media een belangrijke rol. Voorheen stond je er alleen voor als je niet-religieus was. Nu kom je gemakkelijker in contact met gelijkgestemden."

Ontkerking

Koens noemt de ontwikkeling significant. "Het is tekenend voor wat er gebeurt in de regio, maar je moet het niet overdrijven. Het is niet hetzelfde als we in Nederland hebben meegemaakt in de jaren 60. Je kan nog niet spreken van ontkerking."

Dat Jemen dan weer religieuzer is geworden, valt volgens Koens te verklaren door de 'krankzinnige burgeroorlog' die er gaande is. "Conflict drijft mensen in de armen van het geloof. Wanneer je eigen regering je begint te bombarderen, kom je al vrij snel uit bij religieuze organisaties. Mensen gaan naar de moskee voor het geloof als houvast. Het zou me niet verbazen als Syrië ook religieuzer is geworden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`