Ga naar de inhoud
Buitenland

Hebben we 'peak smartphone' bereikt?

Beeld © Getty

Hebben we het hoogtepunt van het smartphone-tijdperk bereikt? Het zou zomaar kunnen. Apple, dat de smartphone-revolutie in juni 2007 op gang bracht met de lancering van de iPhone, zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2003 dalen. De reden: teruglopende iPhone-verkopen.

Apple is niet de enige smartphone-producent die ondervindt dat het feestje langzaam op zijn eind begint te lopen. In het eerste kwartaal werden er 3 procent minder smartphones verkocht. Opnieuw: de eerste daling in de geschiedenis.

Pc-markt
De markt lijkt verzadigd. Iedereen die een smartphone wil hebben en er zich één kan veroorloven, heeft er inmiddels ook wel één. Smartphones worden nog altijd beter en sneller, maar echt grote innovaties blijven al jaren uit.

Het gevolg is dat de noodzaak om een nieuwe telefoon te kopen minder groot is. Bloomberg trekt een parallel met de pc-markt die al jaren te kampen heeft met teruglopende verkopen, omdat de noodzaak om een nieuwe pc te kopen simpelweg niet zo groot is.

Nieuwe cashcow nodig
Bedrijven die chips, sensors en andere componenten voor smartphones maken, worden al hard getroffen, schrijft Bloomberg. De verwachting is dat producenten van smartphones toeleveranciers nog meer onder druk zullen zetten om zo goedkoop mogelijk te leveren. 

De marges in de smartphone-sector (inmiddels goed voor 423 miljard dollar) komen immers onder druk te staan. Want als er al een nieuwe markt ontstaat, dan is die zonder twijfel voor goedkope toestellen. Dat Apple het tij probeert te keren met de iPhone SE is een teken aan de wand.

En ondertussen hard op zoek naar een nieuwe cashcow die weer voor nieuwe inkomsten kan zorgen. Want anders dreigen er inderdaad magere jaren voor de tech-industrie.

Bron: Bright.nl. Kijk tech-programma Bright TV elke maandag 21:30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore