Harde taal

Iran haalt Amerikaanse drone neer: 'Duidelijke boodschap aan de VS'

20 juni 2019 12:24 Aangepast: 20 juni 2019 12:56
Een Amerikaanse drone (archieffoto) Beeld © EPA

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft een Amerikaanse drone naar beneden gehaald. Volgens Iran vloog het onbemande toestel boven Iraans grondgebied, de Amerikanen ontkennen dat.

Iran zegt dat de 'spionagedrone' was opgestegen van een vliegdekschip in de Perzische Golf en werd neergeschoten toen het toestel 'het Iraanse luchtruim in de buurt van het district Kouhmobarak in het zuiden binnendrong'.

Maar de VS zegt dat de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz vloog.

Boodschap aan de VS

Iran liet naar aanleiding van het incident weten dat landen die zich agressief opstellen tegen Teheran hard aangepakt zullen worden. "Het neerhalen van de Amerikaanse drone is een duidelijke boodschap aan de VS", zei de commandant van de garde.

"Onze grenzen vormen een rode lijn en we zullen op elke vorm van agressie hard reageren. Iran zoekt met geen enkel land oorlog, maar we zijn volledig voorbereid om ons land te verdedigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

VS komt met 'bewijs' dat Iran achter aanslag zit: 'Het is een beetje welles-nietes'

Aanval op olietankers

Vorige week beweerde de VS dat Iran een raket had afgeschoten op een Amerikaanse drone na een aanval op twee olietankers in de Golf van Oman. De Amerikanen zeggen dat Iran achter die aanval zat, Iran ontkent dat het bij het incident betrokken was. 

De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is sinds vorig jaar sterk toegenomen, toen president Donald Trump een nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en grote mogendheden opzegde en sancties oplegde aan het land.

VS draait de duimschroeven aan:

De VS is onder Trump een scherpere koers gaan varen ten opzichte van Iran. Trumps adviseur John Bolton noemt Iran de 'centrale bank voor het internationaal terrorisme' en 'hét probleem van het Midden-Oosten'. Bovendien zou het land een nucleair gevaar vormen.

Bolton wil het land daarom onder grote economische druk zetten en ondertussen de oppositie in het land financieel ondersteunen. De VS hoopt dat door deze maatregelen het volk in opstand komt en er een ander regime komt.

Om dit te bereiken heeft de VS een aantal vergaande maatregelen gelanceerd:

  • De Amerikaanse sancties die waren opgeheven, zijn weer ingevoerd 
  • De VS dreigt met sancties voor andere landen die nog wel willen handelen met Iran
  • De Iraanse Revolutionaire Garde is tot terroristische organisatie verklaard
  • Er komen ook sancties voor landen als China, India en Japan die nog wel olie van Iran mochten kopen. Daardoor komt de Iraanse olie-industrie in nog veel grotere problemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore