'Politieke taak'

Maleisië wil bewijs zien dat Rusland achter aanslag MH17 zit

20 juni 2019 09:44 Aangepast: 20 juni 2019 17:20
De Maleisische premier Mahathir Mohammad Beeld © EPA

De Maleisische premier Mahathir Mohamad wil bewijs zien dat Rusland achter de aanslag op vlucht MH17 zit. Dat zegt hij in een reactie op de laatste bevindingen over de aanslag die het Joint Investigation Team (JIT) gisteren bekendmaakte.

De 93-jarige Mohamad noemt de conclusies dat er een duidelijke link met Rusland is 'niets anders dan van horen zeggen'. "We zijn erg ongelukkig, want vanaf het begin is het een politieke zaak geworden hoe Rusland te beschuldigen van wangedrag", zegt hij.

Vijf jaar na MH17: hoe een zomerse dag inktzwart werd

Het is bijna vijf jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte. Er kwamen 298 mensen bij om het leven. Een inktzwarte dag.

Gebaseerd op bewijs

Ook het Maleisische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de bevindingen van het JIT: "De Maleisische benadering is dat conclusies altijd gebaseerd moeten zijn op bewijs en niet politiek gemotiveerd moeten zijn."

Maar in die verklaring zegt Maleisië ook dat het achter het JIT blijft staan. Bij de ramp kwamen 43 Maleisiërs om het leven.

De Nederlandse regering vroeg Maleisië eerder om opheldering over uitspraken van de premier van dat land. Die trok toen in twijfel of Rusland verantwoordelijk was voor de MH17-ramp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

MH17-nabestaanden: 'Ik had gehoopt op een vergissing, maar het is moord op 298 mensen'

Kritiek is 'bizar'

Mohamads kritiek is 'bizar en te zot voor woorden'. Dat zegt Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. "Het is een ongelooflijke klap in het gezicht van de nabestaanden in Maleisië. Ook voor de nabestaanden in Nederland, maar vooral voor hen.''

"Het is ronduit verbazingwekkend dat de Maleisische premier zijn eigen justitiële apparaat zo in twijfel trekt", zegt Ploeg. "Hij schuift zonder enige kennis van zaken de bevindingen van het JIT aan de kant. Zijn eigen justitiële mensen staan vierkant achter die bevindingen. Die komen erop neer dat er onweerlegbaar bewijs is dat stand zal houden voor een rechter. Het is een raar politiek spel. Wij hebben er eigenlijk geen woorden voor."  

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp

Het Openbaar Ministerie gaat drie Russen en een Oekraïner aanklagen voor betrokkenheid bij de MH17-ramp. Het JIT maakte dit portret van de vier verdachten.

Vijf jaar geleden

Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten waardoor 298 mensen omkwamen, onder wie 193 Nederlanders en 43 Maleisiërs.

Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die afkomstig was van de 53ste luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Het Openbaar Ministerie gaat vier verdachten aanklagen die betrokken zijn geweest bij de ramp met MH17. Zij worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord. In het onderzoek naar de ramp is een duidelijke link met Rusland aangetoond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore