Kans op levenslang

Jury verklaart omstreden Amerikaanse seksgoeroe schuldig

19 juni 2019 22:51 Aangepast: 19 juni 2019 22:56
Keith Raniere, een beeld uit een interview met de actrice Allison Mack, een van zijn volgelingen. Beeld © YouTube

Een jury in New York heeft de omstreden zelfhulpgoeroe Keith Raniere (58) schuldig bevonden aan alle aanklachten. Hij runde een sekte waarin vrouwen seks met hem moesten hebben of werden gebrandmerkt met zijn initialen, meldden Amerikaanse media,

Raniere is de medeoprichter van de zelfhulporganisatie Nxivm (spreek uit: nexium). Binnen die organisatie bestond ook een geheime vrouwenclub, waar Raniere volgens voormalige leden aan de touwtjes trok. Hij domineerde de vrouwen als een sekteleider.

Naaktfoto's

De vrouwen moesten om zich te bewijzen belastend materiaal over zichzelf overhandigen. Het ging bijvoorbeeld om naaktfoto's of pijnlijke persoonlijke geheimen. Zo konden ze volgens aanklagers in het gareel worden gehouden. Raniere wist meerdere bekende vrouwen aan zich te binden, zoals actrice Allison Mack en de rijke Clare Bronfman.

De autoriteiten dienden zeven aanklachten in tegen Raniere, onder meer voor afpersing en het bezit van kinderporno. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen. Op 25 september krijgt hij te horen wat de straf wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen achter 'seks-sekte' New York bekennen schuld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore