Dubbele boekhouding

Franse oud-president Sarkozy voor de rechter om corruptie

19 juni 2019 18:37 Aangepast: 19 juni 2019 18:51
Nicolas Sarkozy Beeld © EPA

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet binnenkort voor de rechter komen op verdenking van onder meer corruptie. Hij zou zijn presidentscampagne in 2012 illegaal hebben gefinancierd.

Sarkozy was in beroep gegaan bij het Hof van Cassatie. Dat liet vandaag weten dat de oud-president aan het kortste eind trekt: de rechtszaak kan doorgaan.

Maximumbedrag omzeild

Bij het organiseren van de campagne zouden Sarkozy's medewerkers er een dubbele boekhouding op na hebben gehouden. Op fictieve nota's brachten ze een evenementenbureau lagere kosten in rekening dan in het echt waren betaald.

Zo omzeilde Sarkozy het maximumbedrag dat in Frankrijk mag worden uitgegeven aan de verkiezingscampagne. Hij zou er twee keer zoveel aan hebben gespendeerd, hoewel hij volhoudt dat hij niet op de hoogte was van de schaduwboekhouding.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse oud-president Sarkozy opgepakt 'om illegaal campagnegeld'

Sarkozy zegt ook dat hij in 2013 al is veroordeeld en toen 360.000 euro heeft betaald. Maar volgens de aanklagers was die veroordeling op andere gronden. Het Hof van Cassatie heeft dat nu dus erkend, waardoor de zaak tegen Sarkozy nu kan beginnen. Hij was president tussen 2007 en 2012.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore