Ga naar de inhoud
Aanklacht voor MH17

Rusland wijst aanklagen verdachten MH17 af: 'Loze beschuldigingen'

Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team presenteerde vandaag nieuw onderzoek. Beeld © ANP

Rusland wijst de nieuwe conclusies uit het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 af. Het spreekt in een reactie van 'loze beschuldigingen' die erop gericht zijn 'Rusland voor het oog van de wereld in diskrediet te brengen'.

Vandaag liet het Openbaar Ministerie weten vier verdachten te zullen aanklagen voor betrokkenheid bij de ramp. Het gaat om drie Russen en een Oekraïner. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ook ditmaal 'geen enkel bewijs' is geleverd voor de 'zogenaamde betrokkenheid van Russische militairen'.

Vraagtekens bij informatie

In de verklaring wordt de nieuwe informatie niet ontkracht, maar verwijst het ministerie naar eerdere persconferenties die het zelf belegde om zijn visie op de toedracht te geven. Experts hebben van meet af aan vraagtekens gezet bij de informatie die Rusland daar presenteerde en omschreven het in een aantal gevallen als dubieus.

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp:

03:12

Rusland zegt nog steeds mee te werken aan het onderzoek naar de verantwoordelijken achter het neerhalen van vlucht MH17. Het zou 'vanaf de allereerste dag alle beschikbare informatie' hebben aangeleverd.

Rechtszaak begint volgend jaar

De strafzaak tegen de vier verdachten begint volgend jaar maart. Ze worden beschuldigd van moord op de 298 inzittenden van de vlucht van Malaysia Airlines.

Rusland
Lees ook:
Rusland weer in tegenaanval over MH17: 'Oekraïne lanceerde Buk-raket'
'Vervolging
Lees ook:
'Vervolging van verdachten van neerhalen MH17 is grote doorbraak'