Ontwerp aangepast

Gerepareerde plasticvanger van Boyan Slat oceaan weer op

19 juni 2019 17:18 Aangepast: 19 juni 2019 17:19
Boyan Slat bij zijn 'veegarm' (archieffoto). Beeld © EPA / The Ocean Cleanup

Het grote project van de Nederlander Boyan Slat, een 'plasticvanger' die afval uit de Grote Oceaan moet halen, kan weer verder. Het enorme apparaat is de afgelopen maanden gerepareerd en moet over een dag of vijf aankomen op de opruimlocatie bij Hawaï.

Het systeem drijft als een C-vormige bezem over het oppervlak van de oceaan. Het moet afval opvangen en meenemen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht. Slat bedacht de 600 meter lange veegarm voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school. 

Materiaalmoeheid

Het apparaat was in september vertrokken vanuit de haven van San Francisco voor een eerste poging, maar dat ging niet goed. Eerst bleek dat het te langzaam door het oceaanwater bewoog, waardoor het opgeveegde plastic wegdreef. Vervolgens brak één van de uiteinden af door materiaalmoeheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegenvaller voor Nederlandse plasticvanger: Ocean Cleanup werkt nog niet

Na de breuk is de arm in Hawaï onderzocht. Het ontwerp is aangepast en in het Canadese Vancouver is daarna een nieuw apparaat in elkaar gezet. Dat moet de komende drie maanden opnieuw worden getest. Als het nodig is, wordt het aan de wal daarna verder aangepast.

Plasticsoep

In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. De plasticsoep is ongeveer drie keer zo groot als de oppervlakte van Frankrijk. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bevatten bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore