Klimaatverandering

Watersleeën in Groenland: foto laat gevolgen smeltende ijskap zien

18 juni 2019 11:24 Aangepast: 18 juni 2019 18:14
De foto werd gemaakt in Groenland. Beeld © Steffen M. Olsen/Deens Meteorologisch Instituur (DMI)

Het is een surrealistisch beeld: sledehonden die zich een weg banen door azuurblauw water. Onderzoekers die in Groenland op pad waren om meteorologisch onderzoek te doen, maakten een foto die de gevolgen van smeltend zee-ijs pijnlijk inzichtelijk maakt.

Steffen Olsen is wetenschapper bij het Deens meteorologisch instituut. Volgens CNN was hij op missie in het noordwesten van Groenland, om daar meteorologische instrumenten op te halen die eerder door zijn collega's op het zee-ijs waren geplaatst, om de dikte van het ijs te meten.

Laag water

Maar door het smelten van de ijskap in Groenland stond er zo'n grote laag water op het ijs, dat de instrumenten niet terug te vinden waren. Olsen besloot een foto te maken van zijn uitzicht, en dat beeld wordt nu massaal gedeeld.

Smeltseizoen

Smeltend zee-ijs is in Groenland een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ieder jaar smelt er tussen juni en augustus een groot deel van het zee-ijs, waarvan het grootste deel in juli.

Maar dit jaar is het volgens wetenschappers wel extreem. Op 13 juni, de dag waarop Olsen de foto maakte, was er al zo'n 40 procent van het ijs dat normaal gesproken smelt, verdwenen. Volgens CNN gaat het om ruim twee miljard ton ijs.

Eerder trokken wetenschappers al aan de bel over het tempo waarop het ijs in Groenland en op de noordpool smelt, het gaat volgens hen sneller dan gedacht. Een parkwachter die er al z'n hele leven woont en werkt, ziet het landschap met de dag veranderen, laat onderstaande video zien:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore