Ga naar de inhoud
21 maanden

Verspreider beelden aanslagen Christchurch moet cel in

Rouw in Christchurch na de aanslagen op twee moskeeën

De Nieuw-Zeelandse zakenman Philip Arps, een zelfverklaarde rechtsextremist, moet 21 maanden de cel in omdat hij de livestream en de beelden van de aanval op de moskeeën in Christchurch heeft verspreid. Daarbij kwamen 51 mensen om het leven.

De 44-jarige Arps werd vier dagen na de aanslagen opgepakt. Hij verstuurde het materiaal naar zo'n dertig mensen en deelde later nog een bewerkte versie waarbij met een teller het aantal slachtoffers werd bijgehouden.

Maand
Lees meer
Maand na Christchurch ontwaakt Alen (5) uit coma: 'Maar ze herkent ons niet'

Aanslag verheerlijkt

Volgens de rechter verheerlijkte Arps, die zichzelf vergeleek met Adolf Hitlers rechterhand Rudolf Hess, de aanslag. "Dat was daardoor een 'hate-crime' tegen de moslimgemeenschap", zei rechter Stephen O'Driscoll.

Arps advocaat vindt dat zijn cliënt geen gevangenisstraf verdient. Volgens hem had de rechtbank moeten kijken naar wat Arps gedaan heeft, en niet naar zijn denkbeelden.

Terrorist Christchurch livestreamt zijn schokkende daad

01:35
Het zijn schokkende beelden van de aanslag in Christchurch. Een terrorist wandelt een moskee binnen en streamt op internet hoe hij een bloedbad aanricht.

Australische dader

De Australiër Brenton Tarrant wordt verdacht van het aanrichten van het grootste bloedbad in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Hij zou op 15 maart in twee moskeeën in Christchurch het vuur hebben geopend op de moskeegangers. 

De dader filmde en livestreamde alles, ook zijn eigen gezicht, en hij sprak in de camera over zijn plannen en het hoe en waarom. 

Het proces tegen de 28-jarige Australiër begint volgend jaar mei. Tarrant wordt ook verdacht van terrorisme.