Ga naar de inhoud
Celibaat

Katholieke kerk wil getrouwde priesters mogelijk maken

Paus Franciscus Beeld © AFP

Om het tekort aan priesters te verhelpen, wil het Vaticaan af van het celibaat. In afgelegen gebieden waar niet voldoende priesters zijn, moeten oudere gehuwde mannen voor de kerk aan de slag kunnen. Als er dan nog een tekort blijft, mogen ook vrouwen een 'officieel priesterschap' krijgen.

Het Vaticaan heeft een document gepubliceerd waarin de mogelijkheid van getrouwde of vrouwelijke priesters wordt genoemd. Het is voor het eerst dat de kerk in een officieel document zegt dat dit in bijzondere gevallen mogelijk moet zijn. 

'Voorbeeldige mannen'

Het stuk spreekt over de mogelijkheid om zogenaamde 'viri probati', getrouwde mannen, te wijden om het tekort aan priesters aan te pakken. De mannen zouden oudere, voorbeeldige leden van de plaatselijke katholieke gemeenschap moeten zijn.

Minnaressen
Lees ook:
Minnaressen vragen paus: hef celibaat op

"Hoewel het celibaat een geschenk is voor de kerk, zijn er verzoeken geweest om in de meest afgelegen gebieden van de regio (de kerk) de mogelijkheid te bestuderen om priesterwijding toe te kennen aan bejaarde mannen", staat in het stuk. Het zou bij voorkeur gaan om 'inheemse, gerespecteerde en aanvaarde leden van hun gemeenschap'.

Stemmen op synode

Voor het echt zover is, moet de synode van bisschoppen uit het Amazonegebied over de voorstellen stemmen. De synode wordt van 6 tot en met 27 oktober gehouden in het Vaticaan in Rome. Daarna moet paus Franciscus beslissen of het echt gaat gebeuren.

Paus ontwijkt handkus van pelgrims

00:40
Ongemakkelijk moment tijdens een audiëntie van de paus: hij doet zijn best handkussen van gelovigen te ontwijken.