'Totale onzin'

Britse meubelmaker mag werkplaats niet langer vegen: bezem gezondheidsrisico

17 juni 2019 10:55
Werknemers van Michael Northcroft in de werkplaats: niet meer bezemen? Beeld © YouTube

Een Britse meubelmaker mag geen bezem meer halen door zijn werkplaats. Het houtstof dat door het bezemen wordt opgezweept, zou een gezondheidsrisico vormen voor zijn tien werknemers.

De beroemde meubelmaker Michael Northcroft, die onder anderen Theresa May, Adele en Ronaldo tot zijn klanten kan rekenen, moet zijn simpele houten bezem vervangen door een industriële stofzuiger van 2.000 pond.

Simpele houten bezem

De 63-jarige Northcroft gebruikt al meer dan 40 jaar een simpele houten bezem voor het opruimen van zijn werkplaats. Maar na een twee uur durend bezoek van de gezondheidsinspectie was een bezemverbod het gevolg. Ook moet de meubelmaker omgerekend 173 euro betalen voor de inspectie zelf.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Radiohead betaalt afpersers geen losgeld voor 'ontvoerde' muziek

Als hij in beroep gaat tegen het besluit, dan wordt datzelfde uurtarief gerekend voor alle tijd die de Britse gezondheidsinspectie (HSE) nodig heeft om zijn brieven te beantwoorden. Northcroft is niet van plan om zich aan het verbod te houden. "Totale onzin, de bezem blijft."

Kans op kanker

Een te hoge blootstelling aan houtstof kan gevaarlijk zijn. Mensen die langdurig in contact komen met hardhoutstof en dat inademen, kunnen kanker in de neus of bijholten krijgen. Blootstelling komt vaak voor bij het hanteren, behandelen en bewerken van hout, zoals ook in de meubelindustrie het geval kan zijn.

De werkplaats van Michael Northcroft

Een kijkje in de meubelfabriek van de beroemde Britse ontwerper.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore