Ga naar de inhoud
Buitenland

Toch geen doodstraf voor Saoedische tiener Murtaja

Murtaja Qureiris Beeld © CNN

De 18-jarige Murtaja Qureiris, die al sinds zijn 13de vastzit als politieke gevangene in Saoedi-Arabië, heeft niet de doodstraf gekregen. Wel moet de tiener twaalf jaar de cel in.

Een anonieme overheidsmedewerker vertelt Reuters dat Murtaja in 2022 al vrij kan komen. Hij zit sinds 2014 vast, nadat hij opgepakt was bij een fietsprotest.

Betere mensenrechten

In 2011 deed Murtaja tijdens de Arabische Lente ook al een keer mee aan een fietsprotest. Samen met een groep andere kinderen riep hij toen fietsend op tot betere mensenrechten.

Doodstraf
Lees ook:
Doodstraf dreigt voor jongste politiek gevangene van Saoedi-Arabië

De Saoedische autoriteiten verwijten de jongen deelname aan een terroristische groepering. Zo zou hij betrokken geweest zijn bij gewelddadige protesten en zou hij geholpen hebben met het maken van een molotovcocktail. Murtaja zegt dat hij werd gemarteld en onder dwang bekende.

Volwassen

Dat iemand van de leeftijd van Murtaja zo'n zware straf krijgt, is volgens emeritus hoogleraar Islamologie Fred Leemhuis in Saoedi-Arabië niet uitzonderlijk. "Ze houden een andere grens aan voor wanneer je volwassen bent, bijvoorbeeld het moment dat je in de puberteit komt als tiener", vertelde hij eerder aan RTL Nieuws.

Spanning
Lees ook:
Spanning in Golfregio loopt op, Saoedi's roepen bondgenoten bijeen

Het nieuws dat Murtaja mogelijk de doodstraf zou krijgen, zorgde voor veel internationaal protest. "De internationale gemeenschap moet een openbaar standpunt innemen in deze zaken en eisen dat Saoedi-Arabië voor eens en voor altijd een einde maakt aan de doodstraf", liet Amnesty International toen weten.

In april werden in het land 37 mensen onthoofd voor hun vermeende betrokkenheid bij terreur. Onder hen waren waarschijnlijk drie minderjarigen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Michelle Bachelet zette grote vraagtekens bij de eerlijkheid van die processen.