Betogers verlaten straten

Leider van Hongkong protesten in 2014 vrijgelaten

17 juni 2019 05:12 Aangepast: 17 juni 2019 05:35
Joshua Wong in 2015 Beeld © EPA/Alex Hofford

Een leider van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is vandaag vrijgelaten. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer vrijgelaten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust, is niet bekend.

Wong werd het gezicht van de paraplubeweging. Veel jongeren gingen vijf jaar geleden de straat op omdat ze meer democratie wilden. Samen met negentien andere demonstranten kreeg Wong drie maanden cel vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel.

Direct na zijn vrijlating hield Wong een persconferentie. Hij zei dat de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, op moet stappen na het politiegeweld van afgelopen week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom escaleert protest Hongkong? 'Mensen voelen zich vernietigd'

Betogers van de straat af 

Zondag gingen bijna 2 miljoen mensen de straat op in Hongkong om te demonstreren tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. Honderden demonstranten brachten ook de nacht door op de straat en blokkeerden belangrijke wegen in de stad. 

Maar maandagochtend vroeg de politie aan de demonstranten om van de straat te verkassen naar de stoep. "Dit is geen oproep om te vertrekken, maar verplaats je alsjeblieft naar de stoep. Het is maandag en mensen moeten werken of naar school", zei een omroeper volgens The South China Morning Post. De betogers gaven gehoor aan het verzoek en verlieten de straten.

Niet hard ingrijpen

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, bood zondag haar excuses aan vanwege het politiegeweld bij eerdere demonstraties. De politie is daarom gezegd niet hard in te grijpen vandaag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`