90 procent in Argentinië

Stroom bijna terug in Zuid-Amerika, cyberaanval niet uitgesloten 

17 juni 2019 03:27 Aangepast: 17 juni 2019 06:04
Beeld © AFP/Miguel Rojo

De stroom in Argentinië, Uruguay en Paraguay is bijna volledig terug na een grote stroomstoring. In Argentinië is in 90 procent van het land weer stroom. Uruguay en Paraguay hebben in het hele land weer elektriciteit.

De Argentijnse president Mauricio Macri laat weten dat de oorzaak nog niet bekend is. Hij kondigde een diepgravend onderzoek aan naar de storing.

De minister van Energie, Gustavo Lopetegui, zei dat het begon met een systeemfout die vaak voorkomt, maar dat een daaropvolgende kettingreactie bijzonder was en voor 'totale chaos zorgde'. Hij sloot niet uit dat een cyberaanval de oorzaak kon zijn, maar noemde het niet de primaire optie. Onderzoeksresultaten zijn volgens Lopetegui op zijn vroegst over tien dagen beschikbaar.

Verlaten en donkere straten

Door de storing kwamen tientallen miljoenen huishoudens zonder stroom te zitten in Argentinië, Uruguay en Paraguay. In die landen wonen samen ongeveer 55 miljoen mensen.

Inwoners deelden de beelden van verlaten en donkere straten op sociale media. Velen schreven dat ze zich zorgen maakten om de uitgevallen elektriciteit. 

Verkiezingen

De storing viel samen met verkiezingen in meerdere Argentijnse staten. Daar moesten kiezers bij kaarslicht hun stem uitbrengen of de lampjes van mobiele telefoons gebruiken, berichtten lokale media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Argentinië start groot onderzoek naar oorzaak stroomstoring

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore