Mysterie

Abnormaal veel dode dolfijnen aangespoeld aan kust VS

16 juni 2019 16:47 Aangepast: 16 juni 2019 18:29
Een dode aangespoelde dolfijn na de BP-olieramp in 2010. Beeld © Getty Images

Een mysterie in de Verenigde Staten. Sinds februari zijn er meer dan 260 dode dolfijnen gevonden aan de kust van de Amerikaanse staten Florida, Louisiana en Mississippi. Dat zijn er drie keer zo veel als gemiddeld.

Het aantal dode dolfijnen is zelfs hoger dan bij de BP-olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Toen spoelden er 91 dode dolfijnen aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BP-managers vrijuit voor doodslag bij olieramp

Zoet water

Een wetenschapper uit Mississippi vermoedt dat het openen van een overlaat, dat hoog water reguleert, de oorzaak van het hoge aantal doden is. De overlaat moest door de vele regenval van de afgelopen tijd vaker open dan normaal.

Daardoor zou er meer zoet water in zee zijn gekomen, waardoor de zoutgraad in de zee is gedaald. Als dolfijnen met te veel zoet water in aanraking komen, kunnen ze ooginfecties, huidproblemen en abnormale bloedsamenstellingen krijgen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot een vroegtijdige dood.

Onderzoek

Een speciaal onderzoeksteam van oceaanwetenschappers gaat nu onderzoeken waar het hoge sterfaantal door komt. Er wordt onder meer gekeken of de olieramp uit 2010 mogelijk een rol heeft gespeeld in de vroege dood van de dieren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode dolfijn aangespoeld met plastic douchekop in slokdarm

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`