Perzische Golf

Zorgen Nederlandse reders om aanvallen: 'We willen geen geopolitieke speelbal worden'

16 juni 2019 11:50 Aangepast: 16 juni 2019 13:42
De Iraanse marine blust de brand op het schip van de Noorse olietanker Front Altair. Beeld © AFP

's Werelds belangrijkste oliesnelweg is het middelpunt van geopolitieke spanningen geworden. En dat baart Nederlandse reders grote zorgen.

Aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman eerder deze week, hebben de vrees gevoed dat er meer aanslagen op commerciële schepen kunnen plaatsvinden. Vorig maand werden vier olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten op de korrel genomen.

"Vanzelfsprekend maken wij ons daar zorgen over, dat is bijna een no-brainer", zegt Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders redden opvarenden tanker na explosie: 'Dit is je plicht als zeeman'

"Op het moment dat je ziet dat commerciële zeevaart wordt ingezet voor geopoltiek, dan maak je je wel enorme zorgen. We willen écht geen speelbal worden in geopolitieke verhoudingen."

Aorta van de oliemarkt

Maar liefst een vijfde van alle olievaten gaan langs zeestraat tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, de straat van Hormuz. Het wordt ook wel 'de aorta van de oliemarkt' genoemd.

De Verenigde Staten hebben eerder al marine en luchtmacht in het gebied ingezet om de toegenomen spanningen. Naar verluidt stuurt ook de Britse marine honderd manschappen om te helpen bij de bescherming van Britse schepen.

Iran

De aanvallen zijn niet opgeëist door een land of groep. De Amerikanen wijzen naar Iran, en deelden eerder een video dat als bewijs moest dienen. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zei vanochtend dat uit eigen Brits onderzoek blijkt dat Iran 'vrijwel zeker' achter de aanslagen zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS komt met 'bewijs' dat Iran achter aanslag zit: 'Het is een beetje welles-nietes'

Naast de Verenigde Staten wijst ook Saoedi-Arabië Iran aan als schuldige. Dat is op zich niet verrassend: Saoedi-Arabië en Iran staan staan al decennia tegenover elkaar. Saoedi-Arabië heeft de VS bovendien als bondgenoot en dringt al langer aan om harder op te treden tegen Iran

In een interview riep de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman vanochtend de internationale gemeenschap op om een 'resoluut standpunt' in te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs stijgt en rente daalt na aanval op tankers voor de kust van Iran

Iran ontkent in alle toonaarden. De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, zei eerder deze week dat de beschuldigingen deel uitmaken van een plan van de Amerikanen om de diplomatie te saboteren.

'Iedereen buitelt over elkaar heen'

"Feit is dat er nog heel veel wordt gespeculeerd", zegt Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. "Iedereen buitelt over elkaar heen: het is een torpedo, het is een mijn, etcetera. De één wijst naar de ander. We weten nog relatief weinig. Wij zeggen: oké, wat speelt er nu precies? En wat moeten we doen?"

De reders hebben nog niet gevraagd om militaire hulp van de Nederlandse overheid. "Als iedereen dat doet en nu allemaal troepen en schepen gaat sturen, dan wordt het daar een drukke boel. Indien nodig zou er ook samengewerkt kunnen worden, dat doen we natuurlijk al vaker, tegen piraterij bijvoorbeeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`