Parijs

Veiligheidshelmen op: eerste mis in Notre-Dame na brand is een feit

15 juni 2019 22:17 Aangepast: 15 juni 2019 22:19
Omdat de Notre Dame nog niet veilig is, moesten de priesters helmen dragen. Beeld © AFP

Een primeur in Parijs: vandaag is de eerste mis in de Notre-Dame weer gehouden sinds de kathedraal deels afbrandde, twee maanden geleden.

Aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit hield de dienst voor dertig priesters in de kapel achter het koor. Vanwege veiligheidsredenen moest iedereen die de kerk in ging, een helm dragen.

Herinnering

"Deze dienst is een herinnering dat de kathedraal nog leeft. Het is waar de Notre-Dame voor is gebouwd", zegt Aupetit. Er waren vanwege veiligheidsredenen alleen priesters aanwezig en geen andere kathedraal-bezoekers. Het gebouw verkeert namelijk nog in slechte staat. Meerdere muren en stukken dak staan nog op instorten. Ook ligt er nog veel puin in en rond de kathedraal. 

De kapel waar de dienst plaatsvond, is gespaard gebleven bij de brand, die bij de meeste Parijzenaren nog vers in het geheugen zit. Huilende, biddende en zwijgende mensen dromden de 'day after' voorbij, journalisten vanuit de hele wereld deden verslag van de brand. Er heerste ongeloof in Parijs, verdriet, maar ook hoop. Vooral toen de Franse president het volk beloofde dat er een wederopbouw zou komen en er wereldwijd een flinke smak geld werd ingezameld.

Buiten de Notre Dame staan gelovigen in de hoop iets mee te krijgen van de mis. Buiten de Notre Dame staan gelovigen in de hoop iets mee te krijgen van de mis.

Oproep

De brand in de Notre-Dame verwoestte een groot deel van de beroemde kathedraal. Het vuur lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk. Volgens aanklager Remy Heitz zijn er geen aanwijzingen dat er opzet in het spel was. Vijftig mensen zijn bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Onlangs werden kinderen en zwangere vrouwen die rondom de verwoeste Notre-Dame wonen, opgeroepen hun bloed uit voorzorg te laten testen op loodvergiftiging. Bij de brand van de kathedraal is een grote hoeveelheid lood vrijgekomen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Een recente foto van de Notre-Dame in de steigers. Een recente foto van de Notre-Dame in de steigers.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de brand in de Notre-Dame geen drama is

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`