Ga naar de inhoud
Alleen water

Nazanin hongert weer voor vrijheid: al drie jaar in Iraanse cel

Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar dochter Gabriella in augustus 2018 Beeld © AFP

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een Brits-Iraanse vrouw die in Iran in de gevangenis zit, is opnieuw in hongerstaking gegaan. De 40-jarige Nazanin weigert volgens haar echtgenoot Richard te eten uit protest tegen haar 'oneerlijke gevangenschap'.

Nazanin werd in 2016 gearresteerd toen ze Iran wilde verlaten. Ze had daar familie bezocht met haar dochtertje Gabriella.

Vijf jaar cel

Ze kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd nadat ze was beschuldigd van spionage en een poging de Iraanse staat omver te werpen.

Zelf zegt ze onschuldig te zijn. "Nazanin had zich voorgenomen in actie te komen als ze nog steeds vast zou zitten op de vijfde verjaardag van Gabriella", schrijft haar man in een verklaring. Zijn vrouw eist volgens hem dat ze op vrije voeten wordt gesteld. "Daar komt ze allang voor in aanmerking."

Eerder in hongerstaking

De vrouw ging begin dit jaar ook al in hongerstaking. Toen wilde ze volgens Britse media toestemming om een dokter te bezoeken. Die eis zou na enkele dagen zijn ingewilligd. 

Deze keer zou haar echtgenoot Richard uit solidariteit ook willen vasten. Dat doet hij voor de Iraanse ambassade in Londen.