Ga naar de inhoud
Russisch nepnieuws

'Russische trollen probeerden Europese verkiezingen te manipuleren'

Tellen van de stemmen in Griekenland. Beeld © ANP

Vanuit Rusland is geprobeerd 'met een constante stroom nepnieuws' de Europese verkiezingen van mei te beïnvloeden. Dat stelt de Europese Commissie in een rapport.

De taskforce van de EU-buitenlanddienst registreerde sinds januari 998 gevallen van desinformatie en nepnieuws vanuit Russische bronnen. Dat is een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder.

Volgens de onderzoekers werd er voortdurend misleidende en negatieve informatie over de EU online gezet, in een poging extreme standpunten over bijvoorbeeld migratie en soevereiniteit te bevorderen en debatten te polariseren. Zo werden verhalen de wereld in geholpen dat de Europese 'deep state' verantwoordelijk is voor de val van de rechtse Oostenrijkse regering.

Amerikanen
Lees ook:
Amerikanen vinden nepnieuws groter probleem dan terrorisme

Wie er achter de pogingen om kiezers te misleiden zat, is niet duidelijk geworden. En volgens de commissie is voor een echte campagne geen hard bewijs gevonden.

In plaats van grote operaties op social media kozen met name Russische 'trollen' voor kleinschalige en lokale doelen, die moeilijk te ontdekken zijn.

Opkomst hoog, aanpak werkt

De opkomst bij de verkiezingen was de hoogste in 25 jaar. De Europese Commissie stelt vast dat het actieplan van vorig jaar tegen nepnieuws heeft geholpen de Europese democratie te beschermen tegen pogingen tot manipulatie. Daarvoor werden factcheckers, journalisten en onderzoekers ingeschakeld en een coördinatienetwerk van lidstaten opgetuigd.

"Er moet echter nog veel worden gedaan." De taskforce wordt dan ook uitgebreid. De commissie wijst opnieuw naar de verantwoordelijkheid van platforms als Google, Twitter en Facebook om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Hier komt Russisch nepnieuws vandaan

02:03
Zo ziet een 'trollenfabriek' er in werkelijkheid uit.