Video vrijgegeven

VS komt met 'bewijs' dat Iran achter aanslag zit: 'Het is een beetje welles-nietes'

14 juni 2019 14:22 Aangepast: 14 juni 2019 17:25
Beelden van het 'bewijs' van de Amerikaanse marine. Beeld © Twitter

De Amerikaanse marine heeft een video vrijgegeven die zou moeten bewijzen dat Iran achter de aanslagen op de tankerschepen zit. Iran ontkent iedere beschuldiging en noemt de aantijgingen van de VS dat zij erachter zouden zitten, 'zorgwekkend'.

Op de beelden zou te zien zijn dat een groep mannen vanaf een boot van de Iraanse marine een mijn afhalen van een schip, de Kokura Courageous. De video zou zijn opgenomen door een Amerikaans vliegtuig dat overvloog.

Gisteren waren twee mysterieuze explosies op olie-tankers. Inmiddels is duidelijk dat de olie-tankers zijn aangevallen. De bemanning van een van de ontruimde schepen in de Golf van Oman heeft melding gemaakt van een 'vliegend object'. Dit schip zou niet zijn geraakt door een torpedo, een raket onder water.

Iraniërs werkten mee aan de redding

De tankschepen raakten ernstig beschadigd door brand. Bemanningsleden moesten inderhaast van boord worden gehaald. Iraanse reddingsteams hebben daar vanuit de haven Jask aan meegewerkt volgens een Iraanse staatsomroep.

Bemanning van een getroffen tanker is met een Iraans schip ontkomen, de bemanning van de andere tanker met een Nederlands schip.

De tanker Front Altair bij een aanval in juni 2019 in de Golf van Oman. Archiefbeeld. De tanker Front Altair bij een aanval in juni 2019 in de Golf van Oman. Archiefbeeld.

Het is nog onduidelijk wie erachter zit. "Het wordt een beetje een welles-nietesdiscussie", zegt Olaf Koens, correspondent in het Midden-Oosten. 

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zijn de aanvallen uitgevoerd door Iran en onderdeel van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Ook Saoedi-Arabië wijst Iran aan als schuldige. Beiden landen staan al langer tegenover elkaar. Saoedi-Arabië heeft de VS als bondgenoot en dringt al langer aan om harder op te treden tegen.

'Zorgwekkend'

De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, zegt juist dat de beschuldiging deel uitmaakt van een plan van de Amerikanen om de diplomatie te saboteren. Een woordvoerder van de minister zegt op de Iraanse staatsradio dat het te makkelijk is om Iran meteen als schuldige aan te wijzen, en noemt de beschuldiging 'zorgwekkend'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: Iran achter aanslagen op olietankers Golf van Oman

Feit is dat de aanval plaatsvond in een heel kwetsbaar gebied: De Golfregio, voor de kust van Iran, is één van de belangrijkste doorvoer-havens van olie. De topman van de Verenigde Naties maakt zich daarom grote zorgen en roept op tot kalmte.

Olieprijs

"Die oproep is niet voor niks", zegt Olaf Koens. Zo'n conflict kan zich uitstrekken over het hele Midden-Oosten. "Alle landen in de regio raken er dan bij betrokken. Als dit escaleert, dan zouden we een situatie kunnen krijgen zoals in de jaren 80." Toen werd de olieprijs zo hoog, dat dit grote gevolgen had voor de economie.

Wie er achter de aanslag zit, blijft volgens de correspondent speculeren. Het is volgens hem frappant dat dit de tweede keer is dat een reeks incidenten plaatsvindt. Een maand geleden werden ook al vier tankers in de Golf van Oman getroffen door explosies. Ook daarvan is niet vastgesteld wie er achter zit.

"Je denkt dan natuurlijk snel aan Iran. En dat is niet zo gek. Iran heeft vaker gedreigd om die hele zeestraat af te sluiten. Maar het kunnen ook andere landen zijn. De druk op Iran wordt heel hoog opgevoerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore