'Ongefundeerd'

Iran ontkent betrokkenheid bij aanvallen op olietankers

14 juni 2019 02:39 Aangepast: 14 juni 2019 04:22
Beeld © EPA

Iran verwerpt de 'ongefundeerde beschuldigingen' dat het land achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman zou zitten. Dat heeft de Iraanse delegatie gemeld bij de Verenigde Naties die achter gesloten deuren in een spoedzitting bijeenkwam.

"Iran wijst de ongefundeerde Amerikaanse beschuldiging met betrekking tot de olietankerincidenten van 13 juni categorisch af en veroordeelt deze in de sterkst mogelijke bewoordingen", stelt de Iraanse missie.

Spanningen escaleren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei eerder dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Hij kreeg bijval vanuit Saoedi-Arabië dat ook Iran verdenkt.

Een anonieme bron binnen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eveneens achter de conclusie van Pompeo te staan.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: Iran achter aanslagen op olietankers Golf van Oman

Explosies

Gisteren werden twee tankers in de golfregio getroffen door explosies.  De bemanning van één van de olietankers is van boord gegaan, nadat een nog niet ontplofte mijn met een soort magneet op de wand van het schip was gesignaleerd.

De zogenaamde zeeslakmijn zou zijn gezien door de opvarenden van een voorbijvarende Amerikaanse oorlogsschip. De zeeslakmijn is van het type dat ook is gebruikt bij een aanslag op 12 mei in dezelfde regio. 

Videobeelden

De Amerikanen zouden videobeelden hebben van hoe Iraanse elitetroepen bij een Japanse olietanker aan het werk zijn. Te zien is hoe een eenheid van de Revolutionaire Garde een niet-ontplofte zeeslakmijn verwijderen van de Japanse tanker.  

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore