'Poging tot escalatie'

VS: Iran achter aanslagen op olietankers Golf van Oman

13 juni 2019 21:13 Aangepast: 13 juni 2019 21:49
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Beeld © EPA

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zit Iran achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman.

Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Hij wil de zaak aankaarten bij de VN-Veiligheidsraad. Iran ontkent betrokkenheid bij de aanslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders redden opvarenden tanker na explosie: 'Dit is je plicht als zeeman'

Explosies aan boord

Vandaag werden twee tankers in de golfregio getroffen door explosies. De 21 opvarenden op één van de getroffen schepen werd gered door een Nederlands schip. "Als zeeman is het je plicht om andere zeelieden in nood op zee te redden", zegt Cor Visser van Acta Marine uit Den Helder tegen RTL Nieuws.

Volgens Visser was er aan boord van de tanker een explosie geweest en is daarna brand uitgebroken. Nadat de opvarenden aan boord waren gekomen, legde de bemanning contact met de Amerikaanse marine. "Die heeft ze uiteindelijk opgepikt."

Zeeslakmijn

De bemanning van één van de olietankers is van boord gegaan, nadat een nog niet ontplofte mijn met een soort magneet op de wand van het schip was gesignaleerd. De zogenaamde zeeslakmijn zou zijn gezien door de opvarenden van een voorbijvarende Amerikaanse oorlogsschip.

De zeeslakmijn is van het type dat ook is gebruikt bij een aanslag op 12 mei in dezelfde regio, naar schatting 100 kilometer westelijker dan de incidenten vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs stijgt en rente daalt na aanval op tankers voor de kust van Iran

Bezoek aan Iran

Trump liet na het commentaar van Pompeo via Twitter weten dat hij het bezoek van de Japanse premier Abe aan Iran en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei waardeert, maar dat Washington en Teheran niet klaar zijn voor een overeenkomst.

Pompeo: 'Ook in belang Rusland om verantwoording af te leggen'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vindt dat Rusland verantwoording moet afleggen voor wat er is gebeurd met vlucht MH17. Dat zegt hij in gesprek met RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`