Golf van Oman

Nederlanders redden opvarenden tanker na explosie: 'Dit is je plicht als zeeman'

13 juni 2019 18:14 Aangepast: 13 juni 2019 18:24
Brand aan boord van een Noorse tanker in de Golf van Oman Beeld © EPA/ANP

"Als zeeman is het je plicht om andere zeelieden in nood op zee te redden", zegt Cor Visser van de Nederlandse rederij Acta Marine. De bemanning van één van de schepen van Acta Marine heeft de opvarenden gered van een mogelijk aangevallen tanker in de Golf van Oman.

Het schip van Acta Marine was onderweg van Singapore naar Dubai toen het een noodoproep kreeg van de Noorse tanker, vertelt Visser aan RTL Nieuws. "Omdat ze het dichtst in de buurt waren, zijn ze eropaf gegaan en hebben de volledige bemanning aan boord genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Aanval' op twee olietankers in Golf van Oman

21 opvarenden

Volgens Visser was er aan boord van de tanker een explosie geweest en is daarna brand uitgebroken. Nadat de 21 opvarenden aan boord waren gekomen, legde de bemanning contact met de Amerikaanse marine. "Die heeft ze uiteindelijk opgepikt." 

Vier andere schepen

Het is niet het eerste incident in de Golf van Oman. Eerder werden vier andere schepen mogelijk gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten.

Tegelijkertijd met het schip dat Acta Marine redde, was er ook een incident op een andere tanker in de golf.

De Nederlandse rederij vaart veel in de regio, maar merkt zelf weinig van de verhoogde spanning. "We weten niet meer dan wat mensen in de krant lezen", vertelt Visser.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs stijgt en rente daalt na aanval op tankers voor de kust van Iran

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore