Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Olieprijs stijgt en rente daalt na aanval op tankers voor de kust van Iran

13 juni 2019 15:40 Aangepast: 13 juni 2019 16:26
De tanker Front Altair bij een aanval in juni 2019 in de Golf van Oman. Archiefbeeld. Beeld © EPA

Beleggers zijn geschrokken van de explosies op twee tankers in de Golf van Oman, voor de kust van Iran. De olieprijs stijgt en beleggers zoeken veilige havens door te kiezen voor obligaties, waardoor de marktrente verder daalt.

Door de gebeurtenissen in de Golf van Oman van vandaag stijgt de olieprijs. De afgelopen weken was de olieprijs juist gedaald: midden in mei stond de olieprijs nog boven de 72 dollar per vat van 159 liter, terwijl dat gisteren iets onder de 60 dollar was.

"Als er meer van dit soort akkevietjes plaatsvinden, dan moet je niet verbaasd zijn als de olieprijs zo weer richting de 70 of 80 dollar gaat", zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Straat van Hormuz 

De Golf van Oman ligt vlak bij de Straat van Hormuz, tussen Iran en Oman. Deze nauwe zeestraat is de enige vaarroute voor schepen vanuit de Perzische Golf naar de rest van de wereld. Volgens persbureau Reuters gaat 20 procent van de olie die wereldwijd wordt geconsumeerd er doorheen.

Als de doorgang lastig wordt, dan zal dat de export van de golfstaten, zoals Saoedi-Arabië, Irak en Koeweit kunnen belemmeren.

Torpedo?

De explosies zijn ernstiger dan de voorvallen met vier tankers medio mei. Destijds kon de bemanning namelijk aan boord blijven, terwijl deze nu aan land moest worden gebracht. Volgens het Iraanse persbureau Irna is één van de twee tankers gezonken, maar de Noorse eigenaar ontkent dat.

Er gaan geruchten dat één van de schepen geraakt zou zijn door een torpedo of dat het op een magnetische mijn zou zijn gevaren. Maar wat er precies aan de hand is, is nog niet bekend gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in Golfregio loopt op, Saoedi's roepen bondgenoten bijeen

VS-Iran

Er is al langere tijd sprake van onrust in de regio door de ruzie tussen de VS en Iran. De relatie tussen de twee is sinds het aantreden van president Donald Trump sterk verslechterd.

Hij trok zijn land een jaar geleden terug uit de nucleaire deal met Teheran en heeft weer omvangrijke sancties ingesteld. Ook voerden de VS hun militaire aanwezigheid op in de Perzische Golf. Iran dreigde 2,5 weken geleden dat het Amerikaanse schepen tot zinken zou brengen.

Rente daalt

Door de onrust daalt ook de marktrente weer in onder meer de VS, Duitsland en Nederland. Dit zijn veilig geachte landen, waarvan het vrijwel zeker wordt geacht dat je je geld te zijner tijd daadwerkelijk terugkrijgt. Als beleggers vluchten in obligaties, dan stijgt de koers, maar dan daalt de marktrente.

De rente op Nederlandse tienjaars staatsobligaties daalt tot circa -0,06 procent, terwijl je in Duitsland al genoegen moet nemen met een rendement van -0,24 procent. Die rentes liggen rond de laagste niveau ooit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van