Opgelopen in Congo

Ook oma van 5-jarig Oegandees slachtoffertje aan ebola overleden

13 juni 2019 10:08 Aangepast: 13 juni 2019 10:08
Een medewerker van het ebolateam van het Rode Kruis in Congo. Beeld © EPA

In Oeganda is een bejaarde vrouw overleden aan de gevolgen van ebola. Het gaat om de oma van het 5-jarige jongetje dat gisteren aan de ziekte bezweek.

"Beide slachtoffers hadden in Congo de begrafenis bijgewoond van een ebolapatiënt. Ze waren teruggekeerd naar Oeganda", zegt een medewerker van het Oegandese ministerie van Volksgezondheid.

2000 besmettingen

Twee patiënten zitten nog in quarantaine: het 3-jarige broertje van het eerste slachtoffer en een 23-jarige man, die mogelijk ook is besmet met ebola.

De huidige uitbraak van het dodelijke en besmettelijke virus begon in augustus vorig jaar in buurland Congo. Sindsdien zijn meer dan 2000 besmettingen gemeld. Er zouden zeker 1390 patiënten zijn overleden. Het virus is nu voor het eerst sinds het begin van die uitbraak de grens overgestoken.

Masika overleefde ebola en verzorgt nu besmette kinderen

Ze overleefde ebola en zorgt nu in Congo voor zieke kinderen met het virus. Masika (33) is immuun voor de ziekte en kan zonder bescherming bij de kinderen komen. "Ze kunnen niet bij hun ouders zijn, dus ik moet wel voor ze zorgen."

Ziekte indammen

Het is volgens Brechtje van Lith van Save the Children belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen op wie de ebolabesmetting mogelijk is overgeslagen, zei zij eerder tegen RTL Nieuws.

"Zo proberen we de ziekte in te dammen. Voorlopig is er nog geen sprake van een ebola-uitbraak in Oeganda. Daarvoor zijn nog te weinig gevallen van besmetting bekend. Nieuws over nieuwe besmettingen houden we nauwlettend in de gaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ebola slaat over naar Oeganda: jongetje overlijdt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore