Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Explosies

'Aanval' op twee olietankers in Golf van Oman

13 juni 2019 09:33 Aangepast: 13 juni 2019 14:42
Vorige maand werden in dezelfde zeestraat zelfs enkele olietankers aangevallen Beeld © AFP

Twee olietankers zijn in de Golf van Oman geëvacueerd na een incident. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Volgens de Noorse eigenaar van een van de schepen zijn beide tankers vanochtend vroeg aangevallen. Daarbij zijn drie explosies geweest.

De opvarenden zouden zijn gered door de Iraanse marine. "44 zeelieden van de twee buitenlandse olietankers die een ongeluk hadden in de Golf van Oman zijn door de (marine)reddingsbrigade van de provincie Hormozgan uit het water gehaald en overgebracht naar de haven van Bandar-e-Jask", citeerde het Iraanse persbureau IRNA een 'geïnformeerde bron'.

Gewonde

Een van de schepen zou zijn gezonken, maar dat is nog niet bevestigd. Verder zou een bemanningslid gewond zijn geraakt. Hij wordt behandeld op een schip in de buurt.

Direct na het incident ging de prijs van olie flink omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 52,43 dollar. Brentolie kostte 2,8 procent meer en werd verhandeld voor 61,64 dollar per vat. Eerder ging de olieprijs nog fors omlaag, toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors waren toegenomen.

Sabotage

Het incident in de Golf van Oman volgt op eerdere incidenten met tankers in de Perzische Golf. Vorige maand werden vier schepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten gesaboteerd. Volgens de Verenigde Staten is het zeker het werk van Iran. Bij de actie raakten onder andere twee olietankers van Saudi-Arabië zwaar beschadigd. Teheran heeft de beschuldigingen tegengesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olietankers Saoedi-Arabië gesaboteerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore