Buitenland

Europese Commissie voert druk op de Britten op

12 juni 2019 17:59
Boris Johnson Beeld © ANP

De Europese Unie zegt klaar te zijn voor een no-dealbrexit. Brussel plant geen verdere voorzorgsmaatregelen.

De EU is 'goed voorbereid op elk scenario', dus ook op de mogelijkheid van een Brits vertrek uit de EU zonder afspraken over de toekomstige relatie. Dat zei Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) vandaag in Brussel. "No-deal is niet waar we op hopen, maar het blijft een mogelijkheid." 

De Europese Commissie presenteerde vandaag een voortgangsrapport over de voorbereidingen op een no-dealbrexit. Daarin stond onder meer dat de financiële sector in de EU grote stappen heeft gemaakt bij de voorbereidingen op een no-dealscenario. Alleen sommige verzekeraars zouden nog onvoldoende voorbereid zijn. Maar zij hebben tot 31 oktober de tijd en dat is genoeg, aldus de Commissie.

Waarschuwing aan Johnson

Terwijl het voortgangsrapport werd gepubliceerd, startte Boris Johnson in Londen zijn campagne om Theresa May op te volgen als premier van het Verenigd Koninkrijk. 

Wat Johnson betreft verlaten de Britten op de afgesproken deadline van 31 oktober de EU, 'deal or no deal'. Voor die tijd wil hij het brexitakkoord openbreken dat May sloot met Brussel. Johnson zei eerder dat de Britten de beste brexitdeal zullen krijgen als zij zich voorbereiden op een no-dealscenario. Daarmee hoopt hij de EU-onderhandelaars onder druk te zetten.

Maar de andere EU-landen zien er niks in om opnieuw te onderhandelen over het brexitakkoord, ook al is het vorige akkoord al drie keer weggestemd door het Britse parlement. De Ierse premier Leo Varadkar waarschuwde eerder deze week dat het een 'vreselijke politieke misrekening' zou zijn van Britse politici als ze denken dat ze een beter akkoord kunnen krijgen, simpelweg omdat het oude akkoord niet is goedgekeurd door het Lagerhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie vervangt Theresa May en wordt de nieuwe Britse premier?

Backstop doorn in het oog

Op 22 juli wordt bekendgemaakt wie Theresa May zal opvolgen als premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson wordt weliswaar gezien als de grote kanshebber, maar er zijn nog negen kandidaten die kans maken om May op te volgen als leider van de conservatieve partij en daarmee als premier van het land.

Johnson is zeker niet de enige die wil onderhandelen met de EU over een betere deal voor de Britten. Vooral de backstop is veel conservatieve politici een doorn in het oog. Die maatregel moet garanderen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ook na de brexit open blijft. Door deze afspraak kan het Verenigd Koninkrijk in theorie voor zeer lange tijd blijven vastzitten aan Europese regelgeving.

Van de tien premierskandidaten willen er negen de backstop aanpassen. Matt Hancock, minister van gezondheid, wil bijvoorbeeld een tijdslimiet aan de backstop verbinden. Nu is dat namelijk niet het geval: zo lang er geen betere optie is om de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open te houden, blijven de Europese regels van kracht in het Verenigd Koninkrijk.

Anderen, zoals minister van binnenlandse zaken Savid Javid, hopen de backstop te kunnen vervangen door andere afspraken, bijvoorbeeld over een geavanceerde digitale grenscontrole. Daarmee zou het grensverkeer niet gehinderd worden, maar zouden er toch grenscontroles plaatsvinden. Javid verwacht deze controle binnen enkele jaren te kunnen aanleggen. Als 'groots gebaar' naar de Ieren stelt hij voor om dit uit Britse zak te betalen.

Weer anderen willen helemaal van de backstop af, zoals Boris Johnson maar ook voormalig minister van werkgelegenheid en pensioenen Esther McVey.

Vreemde eend in de bijt

De vreemde eend in de bijt is de relatief onbekende Rory Stewart. De minister van internationale samenwerking wil de brexitdeal van Theresa May voor de vierde keer voorleggen aan het Britse parlement. Volgens Stewart is er geen andere mogelijkheid, omdat er geen 'geen bewijs' is dat de EU een aangepaste deal zal sluiten met de Britten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`