Politieke crisis

Omstreden uitleveringswet: Tienduizenden Hongkongers blokkeren parlement

12 juni 2019 04:39 Aangepast: 12 juni 2019 06:40
Beeld © EPA/Jerome Favre

Chaos in Hongkong. Tienduizenden demonstranten hebben belangrijke toegangswegen naar de kantoren van de Hongkongse regering bezet. Bijna 5.000 manschappen van de oproerpolitie zijn aanwezig.

Er wordt al enkele dagen geprotesteerd tegen een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen naar China te sturen voor een proces. Ook zijn werkonderbrekingen aangekondigd.

Omdat de demonstranten de toevoerwegen naar het parlement volledig hebben bezet moest de zitting over de omstreden uitleveringswet worden uitgesteld.

Geen eerlijk proces

Zondag gingen al ruim 1 miljoen mensen de straat op om te protesteren, maar Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, liet weten de wet toch door te zetten. Volgens de nieuwe regels kunnen criminelen voortaan worden uitgeleverd aan China en daar worden berecht, in plaats van in Hongkong.

De wet zou van belang zijn om internationale verplichtingen voor de aanpak van grensoverschrijdende misdaad na te kunnen komen. Tegenstanders vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. De verdachten zouden niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden uitleveringswet Hongkong gaat door ondanks massaal protest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore